Linkuri accesibilitate

Banca Națională a României a cheltuit mai puţin de un miliard de euro pentru a proteja leul (Bloomberg)


Banca Naţională a României (BNR) a intervenit pe pieţele valutare pentru a susţine cursul de schimb al leului după ce îngrijorările cu privire la efectele creşterii cheltuielilor guvernamentale asupra inflaţiei şi bugetului au dus leul la un minim istoric, transmite agenția Bloomberg, preluată Agerpres.

Potrivit unui oficial de la BNR care a dorit să îşi păstreze anonimatul, banca centrală a cheltuit mai puţin de un miliard de euro din rezervele sale valutare pentru intervenţii pe piaţă. Aceste intervenţii au dus la cel mai mare declin al rezervelor valutare de după luna iunie 2018.

O monedă slabă are un impact direct imediat asupra preţurilor, care în România au înregistrat cel mai puternic ritm de creştere din Uniunea Europeană după ce precedentul Guvern a redus taxele şi a majorat salariile pentru angajaţii din sectorul de stat.

Purtătorul de cuvânt de la BNR, Dan Suciu, a declarat că banca nu face niciodată comentarii cu privire la intervenţiile sale pe pieţele valutare.

În trecut, BNR a intervenit rapid la fluctuaţiile valutare pentru a-i proteja pe cei cu credite în euro şi a evita ca aceste fluctuaţii să se răsfrângă asupra preţurilor. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a spus în mod repetat că fluctuaţiile cursului de schimb de până la 5% nu sunt un motiv de îngrijorare.

Rezervele valutare ale României se situează la peste 38 miliarde euro, acestea putând fi utilizate în orice moment pentru protejarea monedei. Aceste rezerve s-au diminuat cu 1,2 miliarde euro numai în luna noiembrie 2019, atât ca urmare a intervenţiilor Băncii Naţionale, dar şi a plăţilor efectuate pentru achiziţionarea de rachete Patriot potrivit unui contract semnat cu SUA, a declarat oficialul BNR citat de Bloomberg.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG