Linkuri accesibilitate

Kievul și Moscova fac publice detalii despre noua înțelegere privind transportul gazelor rusești prin Ucraina


Oficialii din Rusia și Ucraina au oferit detalii despre o nouă înțelegere pentru cinci ani privind transportul gazelor rusești în Europa prin Ucraina.

Rusia livrează aproximativ 40% din exporturile sale europene de gaze prin conducte care traversează Ucraina. Contractul curent urmează să expire la sfârșitul anului și întârzierile la încheierea unui nou motiv de îngrijorare Moldova și în țări ale Uniunii Europene.

Oficiali ruși și ucraineni au declarat că intenționează să semneze noul contract înainte de Ziua Anului Nou.

Ministrul ucrainean al Energiei, Oleksii Orjel, a declarat astăzi că acordul prevede tranzitarea a 65 de miliarde de metri cubi prin Ucraina în 2020 și în anii următori câte 40 de miliarde de metri cubi.

Aceste cantități sunt mai mici decât cele transportate de Rusia prin Ucraina în anii precedenți. Rusia lucrează intens la construirea de noi rețele de livrare care să ocolească Ucraina, precum Nord Stream 2, viitorul acestei conducte este pus sub semnul întrebării din cauza opoziției americane și a unor probleme tehnice.

Acordul dintre Ucraina și Rusia include, de asemenea, plata de către Rusia a 2,9 miliarde de dolari pentru soluționarea unei cereri de arbitraj provenite din litigiile anterioare de tranzit și renunță la noi cereri, a declarat Aleksei Miller, șeful monopolului statului rusesc asupra gazelor naturale, Gazprom.

Ucraina a oprit importul de gaz direct din Rusia în 2015, după ce Moscova a anexat peninsula Crimeea și a lăsat războiul din estul Ucrainei. Kievul obține gaz rusesc în mod indirect prin fluxurile invers din țările vecine ale UE, și anume Slovacia, Polonia și Ungaria.

Se așteaptă să se deschidă un punct suplimentar de aprovizionare a Ucrainei și în România, la 1 ianuarie.

XS
SM
MD
LG