Linkuri accesibilitate

UE a criticat condamnarea la moarte a vinovaților de asasinarea în 2018 a unui jurnalist saudit


„Justiție pentru Jamal Khashoggi!” - pancartă în fața ambasadei Arabiei Saudite de la Washington, 2 octombrie 2019
„Justiție pentru Jamal Khashoggi!” - pancartă în fața ambasadei Arabiei Saudite de la Washington, 2 octombrie 2019

Uniunea Europeană a criticat condamnarea la moarte a cinci persoane în Arabia Saudită în legătură cu asasinarea jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi, ucis în 2018 în Istanbul. „Uniunea Europeană se opune fără echivoc pedepsei capitale întotdeauna și fără excepție”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru politica externă, Peter Stano, într-un comunicat.

Khashoggi a fost ucis și dezmembrat în consulatul țării sale din Istanbul de către un comando saudit, pe 2 octombrie 2018, iar asasinatul a general un scandal internațional. Serviciile de informații americane au ajuns la concluzia că asasinatul a fost comandat de prințul saudit al coroanei, Mohammed bin Salman.

Condamnarea la moarte a cinci inculpați a fost anunțată luni de procurorul general de la Riyadh, care însă nu a formulat vreo acuzație împotriva unui consilier apropiat al prințului moștenitor, Saud al-Qahtani, bănuit de implicare în asasinat. În comunicatul său de marți, Uniunea Europeană, deși critică aplicarea pedepsei cu moartea, mai subliniază nevoia tragerii la răspundere a tuturor celor implicați.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG