Linkuri accesibilitate

Premierul român Ludovic Orban: majorarea alocațiilor și a pensiilor depinde de evoluția economică (hotnews.ro)


Premierul Ludovic Orban în parlamentul de la București

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat, într-un interviu pentru Hotnews.ro, că majorarea alocațiilor și a pensiilor depinde de evoluția economică. Premierul a precizat însă că își dorește aceste creșteri, dar nu va fi luată nicio decizie „care să afecteze evoluția economiei pe termen lung”.

Întrebat dacă alocațiile pentru copii vor fi dublate în a doua jumătate a acestui an, Orban a răspuns: „dacă există resurse financiare”. El a precizat că majorarea alocațiilor presupune un efort bugetar de 6,3 miliarde de lei. „Guvernul nu are bani de acasă și nu poate aduna bani din eter. (...) Această lege a fost o răzbunare a PSD pe noi”, a afirmat șeful Guvernului, comentând că „nu există nicăieri în lume să dublezi alocarea alocațiilor de 2 ori într-un an”.

De evoluția economică depinde și majorarea pensiilor. Întrebat de Hotnews.ro dacă acestea vor crește cu 40% din septembrie, Orban a răspuns: „nu e 100% asta”. „Banii sunt prevăzuți, dar totul depinde de cum evoluează economia, dacă reușim să asigurăm un trend economic solid, o crește economică consolidată, să relansăm investițiile să îmbunătățim colectarea”, a completat el.

Premierul român a criticat fosta guvernare PSD și pentru că „a făcut varză legea pensiilor”, crescând „din burtă” punctul de pensie. Potrivit lui, impactul bugetar în privința creșterii pensiilor este de aproximativ 16 miliarde de lei în acest an, în 2021 - în jur de 150 de miliarde, iar impactul pentru 2022 - spre 180 de miliarde.

„Vom crește pensiile cu siguranță, dar nu vom lua o decizie care să afecteze evoluția economiei pe termen lung. Vom crește și alocațiile, vom încerca să asigurăm o creștere cât mai mare. (...) Sper să nu vină și o criză economică. Ne va pune într-un impas extrem de grav, pentru că în ultimii 3 ani s-a dezechilibrat grav economia românească”, a spus Ludovic Orban.

Guvernul de la București a decis în ultima ședință să amâne intrarea în vigoare până la 1 august a legii privind dublarea alocațiilor pentru copii.

XS
SM
MD
LG