Linkuri accesibilitate

Iranul ar putea să-și reconsidere cooperarea cu AIEA, dacă puterile europene vor spori presiunile


Ali Larijani

Teheranul „își va reconsidera serios” cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), în cazul în care puterile europene vor aborda într-un mod „lipsit de onestitate” disputa din interiorul mecanismului acordului nuclear, vechi de patru ani, care s-a aflat în echilibru după retragerea, din 2018, a Statelor Unite din acord. Anunțul a fost făcut de influentul președinte al Parlamentului iranian, Ali Larijani.

„Este nefericită intervenția celor trei țări europene, privind subiectul Iran în chestiunea nucleară”, a spus Larijani, citat de televiziunea de stat iraniană.

Germania, Franţa şi Marea Britanie au cerut Iranului, săptămâna trecută, să renunţe la măsurile ce contravin acordului nuclear din 2015, în contextul în care autorităţile de la Teheran au anunţat renunţarea la orice limită privind îmbogăţirea uraniului.

„Anunțăm clar că, în cazul în care Europa, din orice motiv, folosește articolul 37 al Acordului nuclear în mod neonest, Iranul va lua o decizie serioasă în privința cooperării cu agenția (AIEA)”, a spus Larijani.

Uniunea Europeană a anunțat că de vreme ce mecanismul de cooperare conduce către sancțiuni ONU la adresa Iranului, nu se vor alătura Statelor Unite în campania de a pune „presiune maximă” asupra Teheranului menită să determine schimbarea de atitudine a Iranului.

De la retragerea SUA din acordul nuclear, Iranul a încălcat limitele impuse de îmbogățire a uraniului și de producere a apei grele, depășind și cotele de utilaje folosite pentru îmbogățirea și purificarea uraniului.

XS
SM
MD
LG