Linkuri accesibilitate

Iranul spune că rămâne parte a acordului nuclear din 2015, deși nu respectă unele prevederi


Abbas Mousavi

Teheranul rămâne parte a acordului nuclear internaţional din 2015, deși a anunțat că nu mai respectă o serie din prevederile acestuia, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe iranian, Abbas Mousavi.

„O eventuală reducere suplimentară de către Iran a angajamentelor sale va depinde de celelalte părţi şi de asigurarea sau nu a intereselor Iranului prin acest pact”, a adăugat reprezentantul diplomaţiei iraniene.
Iranul a încheiat acordul cu statele membre permanente în Consiliul de Securitate ONU plus Germania, acord care prevedea o ridicare treptată a sancțiunilor internaționale în schimbul deciziei verificabile a Teheranului de a renunța la componenta militară a programului său nuclear.

Acordul riscă să eșueze după retragerea Statelor Unite în 2018 și reintroducerea unor sancţiuni economice drastice și după criza cauzată de asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, într-un atac la Bagdad, comis de forţele americane.

Pe de altă parte, Mousavi a anunţat că ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, nu va participa la Forumul economic mondial de la Davos, din această săptămână, deoarece organizatorii „au schimbat brusc agenda”. „Era programat să participe, dar apoi au schimbat brusc agenda şi nu mai era agenda asupra căreia convenisem. Aşa că nu vom participa la Davos”, a conchis purtătorul de cuvânt al ministerului de externe iranian.

XS
SM
MD
LG