Linkuri accesibilitate

Reacția diplomației de la București, după ce președintele Ucrainei a spus că „România a ocupat nordul Bucovinei în 1918”


Volodimir Zelenski

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a anunțat că secretarul de stat Dan Neculăescu i-a cerut lămuriri ambasadorului Ucrainei la București, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „România a ocupat nordul Bucovinei în 1918”. „Partea română a solicitat clarificări privind referirile la România apărute în discursul public recent al președintelui Ucrainei, exprimând surprinderea față de acestea și evidențiind necesitatea unei

înțelegeri corecte a istoriei”, se arată într-un comunicat al MAE, citat de agenția Mediafax.

Reacția diplomației romane vine după declarațiile făcute de liderul de la Kiev

într-un discurs oficial pe care l-a ținut cu prilejul Zilei Unităţii şi Libertății Ucrainei, celebrată anual pe 22 ianuarie, fiindcă în această zi, în anul 1919, a fost proclamat Actul de unificare a Republicii Populare Ucrainene cu Republica Populară Ucraineană Apuseană.

„Ambițiile politicienilor de atunci i-au împiedicat să atingă adevărată unitate de stat. Unitatea nu stă în cuvinte, ci în fapte. Nu după mult timp, Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolșevicilor, o bună parte din

teritoriile Galiției au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei”, a declarat Volodomir Zelenski.

Pe 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a proclamat Unirea cu Regatul României, care a fost recunoscută de învingătorii din Primul Război Mondial prin tratatul de la Saint Germain, semnat la 10 septembrie 1919.

XS
SM
MD
LG