Linkuri accesibilitate

Protest antiamerican în Bagdad


Mii de irakieni s-au adunat în centrul Bagdadului, pe 24 ianuarie, după ce un important cleric șiit a cerut ca oamenii să vină în număr mare pentru a protesta împotriva prezenței militare a SUA în țară.

Marșul a fost convocat de Moqtada al-Sadr, care a intensificat în ultima vreme relațiile cu Iranul.

Participanții la marș au început să se strângă la începutul zilei în Piața al-Hurriya din centrul Bagdadului și în apropierea universității principale a orașului. Protestatarii au evitat piața Tahrir, simbol al protestelor în masă antiguvernamentale. Bărbați și femei demonstrează fluturând steaguri irakiene și scandând lozinci împotriva Statelor Unite, care conduce coaliția militară împotriva militanților Statului Islamic din Irak și Siria.

Martorii spun că cei care protestează sunt protejați de brigăzile Sarar al-Salam ale lui Sadr și de Forțele Populare de Mobilizare ale Irakului, o grupare-paravan a milițiilor șiite susținute de Iran.

Pe 5 ianuarie, parlamentul irakian a adoptat o rezoluție prin care solicita trupelor străine să părăsească țara în urma unui atac aerian american care a ucis pe 3 ianuarie lângă Bagdad pe principalul comandant militar al Iranului, Qassem Soleimani.

Cu toate acestea,după întâlnirea președintelui american Donald Trump cu omologul său irakian, Barham Salih, pe 22 ianuarie, la marginea Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit asupra necesității ca armata americană să-și mențină prezența în Irak.

Mulți protestatari antiguvernamentali din Irak se tem că mitingurile împotriva prezenței militare a Statelor Unite ar putea eclipsă manifestațiile lor separate, de lună lună, care au provocat aderarea la putere a grupurilor șiite susținute de Iran.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG