Linkuri accesibilitate

Parlamentul European urmează să voteze acordul cu privire la Brexit


Parlamentul European urmează să se pronunțe prin vot, miercuri, asupra acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Votul, programat pentru ora 18.00, este considerat a fi o formalitate, pentru aprobarea acordului fiind nevoie de o majoritate simplă. După votul din Parlamentul European, acordul mai trebuie votat, cu majoritate calificată, în Consiliu.

Mai sunt două zile până când Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană. Vineri, 31 ianuarie, la miezul nopții, va avea loc ceea ce a fost numit Brexit, urmând o perioadă de tranziție, de 11 luni, de negociere a viitoarei relații Marea Britanie-UE. În Parlamentul European, din cele 73 de locuri care vor rămâne libere după retragerea britanicilor, vor fi redistribuite 27 între statele membre, iar 46 de locuri vor rămâne deocamdată vacante. Parlamentul European va avea, de la 1 februarie, 705 deputați.

Pe 24 ianuarie, prim-ministrul britanic Boris Johnson, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat acordul de divorț pentru ca Marea Britanie să părăsească UE. Johnson a salutat semnarea acordului, numindu-l „un moment fantastic.” Johnson a scris pe Twitter că acordul „onorează mandatul democratic al poporului britanic”, care a votat pentru Brexit cu o majoritate de 52% la referendumul din 2016.

XS
SM
MD
LG