Linkuri accesibilitate

Organizația Mondială a Comerțului a dat parțial dreptate Ucrainei, într-o dispută „feroviară” cu Rusia


Organizația Mondială a Comerțului (OMC) s-a pronunțat în mare parte în favoarea Ucrainei într-o dispută cu Rusia privind exporturile de echipamente feroviare - unul dintre mai multe cazuri între cele două țări.

Hotărârea este un apel al Ucrainei către comisia de apeluri a OMC, adesea văzută ca instanța supremă a comerțului mondial, în ceea ce privește Rusia care impune o interdicție asupra importurilor de vagoane feroviare și echipamente ucrainene din 2013.

Rusia a anulat certificatele de export pentru o serie de companii ucrainene, inclusiv la producătorul de vagoane Kryukivskiy din regiunea Poltava.

Kievul a inițiat litigiile în 2015, un an după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei și a început să-i sprijine pe separatiștii din estul Ucrainei.

Exporturile către Rusia de către grupul afectat de companii ucrainene au scăzut de la 1,7 miliarde USD în 2013 la numai 51 milioane USD, în ianuarie-iulie 2015.

Kievul, în iulie 2018, a susținut că Rusia încălcă acordurile comerciale internaționale și că îi blochează sistemic importurile.

Cu toate acestea, „Ucraina nu a reușit să demonstreze că Rusia a împiedicat sistemic importul de produse feroviare ucrainene în Rusia”, a declarat OMC în concluziile sale, dar organismul de apel al OMC a convenit cu Ucraina că Rusia a discriminat-o prin blocarea accesului pe piață al producătorilor ucraineni în comparație cu cei ruși și europeni.

XS
SM
MD
LG