Linkuri accesibilitate

Magistrații români au obținut 300 de milioane de euro, după ce au dat statul în judecată, și mai trebuie să primească alte 400 de milioane


Cei 7500 de magistrați din România au primit restanțe salariale câștigate în instanță de aproape 300 de milioane de euro în ultimii cinci ani, transmite G4media.ro, citând un răspuns al Ministerului Justiției (MJ) la o solicitare de presă.

Potrivit răspunsului MJ, anul trecut au fost plătite 65 de milioane de euro către magistrații români care au dat statul în judecată pentru diverse sporuri și restanțe salariale. În 2018 s-au achitat 38 de milioane de euro, în 2017 - 63 de milioane de euro, iar în 2016 - 18 milioane de euro. Cele mai mari restanțe salariale pentru magistrați au fost achitate de stat în 2015 - peste 110 milioane de euro.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat în Parlamentul de la București că, în următorii patru ani, statul român trebuie să plătească alte peste 390 de milioane de euro pentru drepturile salariale ale magistraților care au dat statul în judecată.

„Legi necorelate și prost scrise în domeniul salarial au deschis calea acțiunilor în instanță pentru recuperarea a tot felul de sporuri, lămuriri de dispozitiv, dobânzi sau penalizări. Aceste hotărâri s-au rulat precum un bulgăre de zăpadă”, a spus Predoiu.

Anul trecut, din bugetul României s-au plătit 45 de milioane de euro către magistrați numai pentru diurne, transport și chirii.

XS
SM
MD
LG