Linkuri accesibilitate

Președintele SUA, Donald Trump, a discutat, la telefon, cu liderul mișcării „Taliban”


Liderul Taliban, Mullah Abdul Ghani Baradar, la ceremonia semnării acordului cu SUA, la Doha, 29 februarie 2020

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a discutat, la telefon, cu liderul mișcării „Taliban”, Mullah Abdul Ghani Baradar, la o zi după semnarea unui acord menit să pună capăt războiului de aproape 19 ani din Afganistan. Trump a spus presei la Casa Albă, marți, că a avut o discuție „foarte bună” cu liderul „Taliban”, care ar dori „să pună capăt violențelor”.

Mai devreme, oficiul lui Mullah Baradar de la Doha, Qatar, a anunțat că discuția cu Trump a durat 35 de minute și că mișcarea talibanilor dorește să stabilească „relații pozitive” cu Washingtonul după retragerea trupelor americane și aliate din Afganistan, conform acordului semnat sâmbătă.

Este primul contact de acest fel între un președinte al Statelor Unite și liderul Talibanilor.

Discuția a avut loc după ce președintele Afganistanului a refuzat un schimb de prizonieri cu gruparea militantă – element cheie al înțelegerii încheiate cu Statele Unite.

Guvernul afgan nu a participat la negocierile dintre Statele Unite și mișcarea „Taliban”.

Reprezentanții grupării au anunțat, marți, că secretarul de stat Mike Pompeo va discuta în curând cu președintele Ashraf Ghani „pentru a elimina toate impedimentele pentru discuțiile interne” din Afganistan.

XS
SM
MD
LG