Linkuri accesibilitate

FMI: creșterea economică globală în 2020 va fi „accentuată negativ”din cauza pandemiei


Directoarea FMI Kristalina Georgieva, imagine de arhivă.

Pandemia de coronavirus va face ca creșterea economică globală în 2020 să fie „accentuat negativă”, cu impactul cel mai grav de la Marea Criză Economică din anii 1930, iar relansarea din 2021 va fi doar parțială, a avertizat joi directoarea FMI Kristalina Georgieva.

Reuters observă că tabloul prezentat de Georgieva este mai sumbru decât în urmă cu câteva săptămâni, cu toate că de atunci multe guverne au anunțat pachete de stimuli fiscali. Georgieva a mai spus joi că criza va lovi cel mai mult economiile în ascensiune, sau emergente, și țările în curs de dezvoltare, care vor avea nevoie de ajutoare străine de miliarde de dolari.

Georgieva a observat că dacă în urmă cu trei luni se anticipa că anul acesta 160 de țări vor avea creștere pozitivă a PIB-ului, acum statisticile „s-au răsturnat cu capul în jos” – 170 de țări vor avea creștere negativă. Șefa FMI a mai spus că dacă pandemia o să dispară în a doua jumătate a anului curent, atunci în 2021 va avea loc o relansare economică parțială, dar există și scenariul înrăutățirii situației.

XS
SM
MD
LG