Linkuri accesibilitate

Anul președintelui. Volodimir Zelenski spune că se gândește deja la un al doilea mandat


Volodimir Zelenski, 20 mai 2020
Volodimir Zelenski, 20 mai 2020

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut o conferință de presă în care și-a prezentat realizările din primul an de mandat și a vorbit despre prioritățile sale de mai departe.

Anul președintelui. Volodimir Zelenski spune că se gândește deja la un al doilea mandat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00

Acum mai bine de un an, Volodimir Zelenski a câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina cu cel mai mare scor din istoria țării - 73%, devenind totodată și cel mai tânăr președinte de la Kiev.

Una din principalele sale promisiuni electorale a fost oprirea războiului din estul Ucrainei. Deși conflictul nu a fost încă rezolvat, administrația lui Zelenski a negociat câteva schimburi de prizonieri cu Rusia, iar liderul de la Kiev s-a întâlnit personal cu președintele rus Vladimir Putin în decembrie și a reușit cel puțin să repornească procesul de negocieri.

Astăzi, Zelenski a anunțat că, de îndată ce se va încheia epidemia de coronavirus, va avea loc o întrunire în formatul Normandia, cu participarea Ucrainei, Rusiei, Franței și Germaniei, privind reglementarea conflictului din Donbas.

Tot azi, Zelenski a spus că predecesorul său Petro Poroșenko ar putea fi condamnat pentru trădare de țară, după ce ieri deputatul ucrainean Andrii Derkaci a publicat niște înregistrări în care Poroșenko, când era încă președinte, pare să discute cu Joe Biden, pe atunci vicepreședinte SUA, despre demiterea procurorului general al Ucrainei în schimbul sprijinului financiar american.

Un alt anunț important făcut de președintele ucrainean e că va promulga în următoarele zile o nouă lege privind activitatea bancară, una din cerințele FMI-ului pentru un nou program de finanțare, astfel încât Zelenski speră că Ucraina va semna un nou memorandum cu FMI-ul până la sfârșitul acestei luni.

Legea cu pricina mai e numită la Kiev „legea anti-Kolomoiskii”, fiindcă ea nu permite întoarcerea băncilor naționalizate foștilor proprietari, ori oligarhul Ihor Kolomoiskii, despre care presa ucraineană a scris că l-ar fi ajutat pe Zelenski să câștige alegerile, încearcă de ani buni să-și recupereze Privatbank-ul naționalizat în 2016.

Despre Kolomoiskii se mai crede că ar controla un grup de deputați din cadrul partidului „Sluga Narodu” (Servitorul Poporului). La conferința de azi, președintele Zelenski a promis că va dizolva Rada Supremă dacă deputații din „Sluga Narodu” nu vor vota legile importante sau vor face lobby pentru oligarhi.

Nu în ultimul rând, Zelenski, care a promis în campanie că va candida pentru un singur mandat, a dat astăzi de înțeles că se gândește totuși la al doilea mandat fiindcă „unul nu e de ajuns”.

XS
SM
MD
LG