Linkuri accesibilitate

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut ridicarea sancțiunilor UE impuse Belarusului


Viktor Orban (stânga) și Aleksandr Lukaşenko (dreapta)
Viktor Orban (stânga) și Aleksandr Lukaşenko (dreapta)

Premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat astăzi în vizită în Belarus, a solicitat ridicarea sancțiunilor europene impuse acestei țări, conduse din 1994 de preşedintele autoritar Aleksandr Lukaşenko, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Șeful executivului de la Budapesta a cerut, odată ce va fi încheiată criza legată de pandemia de COVID-19, instaurarea unei „noi etape în cooperarea între UE şi Uniunea eurasiatică”, alianța condusă de Moscova şi din care face parte şi Belarusul.

În opinia lui Orban, o astfel de cooperare ar fi un „eveniment cheie pentru regiunea” europeană.

Introduse prima dată în 2004, sancțiunile faţă de Belarus includ un embargo asupra vânzărilor de arme şi echipamente ce pot servi la reprimarea manifestațiilor şi o listă neagră a înalţilor demnitari belaruşi.

Vizita are loc pe fundalul unei campanii electorale tensionate, pentru alegerile prezidențiale din 9 august, anul acesta, și în care liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenka caută să obțină un nou mandat, al șaselea. Lukașenka conduce Belarusul cu o mână de fier din 1994 și a arestat recent importanți lideri ai opoziției și activiști civici care au protestat împotriva unui nou mandat pentru Lukașenka.

XS
SM
MD
LG