Linkuri accesibilitate

Congresmeni republicani cer anchetarea acuzațiilor privind acțiunile Rusiei în Afganistan


Qatar, 29 februarie 2019: Reprezenrtantul Statelor Unite, Zalmay Khalilzad și Mullah Abdul Ghani Baradar, liderul politic al milițiilor Taliban semnează un acord de pace.
Qatar, 29 februarie 2019: Reprezenrtantul Statelor Unite, Zalmay Khalilzad și Mullah Abdul Ghani Baradar, liderul politic al milițiilor Taliban semnează un acord de pace.

Congresmeni republicani au declarat că este important să fie anchetate serios aacuzațiile că Rusia ar fi plătit miliții Taliban în Afganistan pentru uciderea de militari ai coaliției internaționale, mai ales americani iar pentru Moscova ar trebui să existe consecințe, dacă informațiile se adeveresc. Membri republicani ai Camerei Reprezentanților au fost informați despre aceste acuzații după care au cerut administrației să ia „măsuri rapide și hotărâte, pentru a trage la răspundere regimul Putin”. Ei s-au întâlnit cu directorul serviciului național de informații, cu consilierul pe probleme de securitate națională al administrației Trump și cu șeful administrativ al Casei Albe. Marți, ce trei se vor întâlni și cu membri democrați ai Camerei.

Președintele american Donald Trump a respins relatările că ar fi fost informat despre aceste lucruri încă din martie iar purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a explicat luni că diversele servicii de informații „nu au căzut de acord asupra credibilității informațiilor”.

New York Times, urmat de Washington Post au relatat, citând oficialități care și-au păstrat anonimatul, că în 2019 Rusia ar fi plătit membri ai milițiilor Taliban și ai altor bande să atace forțele internaționale din Afganistan, în special pe militarii americani. Anul trecut în Afganistan au murit peste 20 de militari americani, dar nu este clar câți dintre aceștia ar fi putut fi ținta unui astfel de atac plătit.

Rusia și Talibanii au respins categoric alegațiile.

Statele Unite sunt în curs de a negocia un acord de pace între fracțiunile rivale din Afganistan iar în februarie au semnat un acord de pace cu milițiile Taliban care ar putea permite retragerea trupelor americane din Afganistan încă anul viitor.

XS
SM
MD
LG