„Un București debusolat în relația cu Chișinăul”, este eticheta pusă de George Damian politicii față de Republica Moldova a guvernanților actuali. Articolul apărut pe blogurile Adevărul are în vedere vizita de săptămâna trecută la București a liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. El ar fi fost chemat spre a fi învestit neoficial drept candidat la postul de premier într-un guvern care să-l înlocuiască pe cel condus de Ion Chicu. De ce ar fi nevoie de o asemenea mișcare? Urmare a gestionării proaste a crizei coronavirusului și nu numai, guvernul lui Igor Dodon a pierdut majoritatea în Parlament. În caz că Dodon acceptă să intre în opoziție, se pun mai multe probleme de ordin moral, consideră George Damian: cu cine ar urma să facă o coaliție de guvernare Partidul Acțiune și Soldaritate și PPDA? Cu Pro Moldova, cu Andrian Candu, care a recrutat toți socialiștii plecați de la Dodon. Cine e Candu? Omul lui Plahotniuc. Și atunci, e moral ca Maia Sandu și Andrei Năstase să preia puterea cu ajutorul indirect al lui Plahotniuc? „Gruparea din România care susţine acest proiect greşeşte fundamental pe mai multe planuri, scrie Damian. Abandonarea moralităţii, chiar aşa oloagă cum este în politică, semnalizează pierderea busolei, ne arată că suntem conduşi de oameni bătuţi de vânt în toate direcţiile, lipsiţi de un plan şi o concepţie”.
Nu trebuie să ne imaginăm piedici şi, mai ales, să nu ni le creăm noi înşine în relaţia cu Republica Moldova
Tot pe blogurile Adevărul, Mihai Dumitru găsește că „teama unor politicieni români de a vorbi despre posibilitatea încă reală a unirii României cu Republica Moldova (…)izvorăşte mai degrabă din propria lor mediocritate, decât din presiuni externe”. Totuși, recent, președintele PLUS, Dacian Cioloș a postat pe Facebook opinii apreciate de comentator : Cioloș susține că „nu trebuie să ne imaginăm piedici şi, mai ales, să nu ni le creăm noi înşine în relaţia cu Republica Moldova. La fel ca fiecare membru al Uniunii Europene, România are libertatea de a-şi urmări propriile interese şi nu trebuie să aşteptăm vreo undă verde din partea cine ştie cui şi nici să ne taie elanul faptul că alte cancelarii se opun. Însă totul este să trecem la fapte, pentru că nimeni nu le va face în locul nostru. Că vor duce la unirea politică şi administrativă a României cu Republica Moldova sau „doar” la consolidarea democraţiei şi a opţiunii pro-europene la Chişinău, paşii pe care România trebuie să-i întreprindă pentru securizarea intereselor între Prut şi Nistru sunt aceiaşi”. Cu o condiție : „Tema unirii ar trebui să aparţină politicienilor moderaţi, nu oportuniştilor şi extremiştilor care au confiscat-o”, a mai scris Cioloș.
O teorie-avertisment este axul articolului Magdei Grădinaru, pe ziare.com : pesedismul va supraviețui PSD-ului, pentru că social-democrații, sau cum s-au mai numit ei din 1990 încoace, au lucrat mult la cimentarea mediocrizării societății românești. Metoda a fost de a elimina din posturi pe toți cei capabili și nepesediști, înlocuindu-i cu clientela de partid și asigurând astfel perpetuarea nomenclaturii comunisto-securiste dinainte de decembrie 89. Pentru cine nu e convins, jurnalista recomandă studierea a trei cazuri-școală : ICR, TVR, CNA – instituții distruse, reduse la scheme de salarizare pentru sinecuriștii pesediști.