Linkuri accesibilitate

SUA și Marea Britanie acuză Rusia că testează arme anti-satelit în spațiu


Statele Unite și Marea Britanie acuză Rusia că a efectuat un test cu o rachetă anti-satelit, calificând astfel de acțiuni drept o amenințare pentru sistemele spațiale americane și aliate.

Ministerul rus al apărării a anunțat că, pe 15 iulie, a efectuat o operațiune de control la unul din sateliții săi, în cadrul căreia a folosit „un echipament special”.

Washingtonul susține însă că are dovezi clare că cele întâmplate nu au corespuns misiunii pașnice declarate și că, în realitate, a avut loc o operațiune de testare a armelor rusești în spațiu.

Marea Britanie, la rândul său, a cerut Moscovei să se abțină de la astfel de teste în viitor.

Potrivit BBC, spaţiul devine tot mai mult un domeniu important de confruntare, în condiţiile în care SUA şi alte ţări precum Rusia şi China îşi întăresc poziţiile lor militare pe orbita joasă a Pământului (situată la aproximativ 2.000 km altitudine) şi în apropierea Lunii.

Experţii susţin că armele anti-satelit care îşi spulberă ţintele reprezintă un pericol spaţial prin crearea unui nor de fragmente care se pot ciocni cu alte obiecte, putând să declanşeze o reacţie în lanţ de proiectile pe orbita Pământului.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat deocamdată declarațiile Statelor Unite și ale Marii Britanii.

Anterior, Moscova a anunțat că desfășoară lucrări în spațiu în conformitate cu dreptul internațional.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG