Linkuri accesibilitate

La Habarovsk, guvernatorul interimar al regiunii, Mihail Degtearev, a ieșit pentru prima dată la protestatari


Proteste la Habarovsk

Protestele față de arestarea și demisia fostului guvernator al regiunii Habarovsk, Serghei Furgal, și numirii lui Mihail Degtearev în calitate de interimar, au continuat și în acest weekend.

Degtearev, care, până duminică, a ignorat în mod demonstrativ protestele, a ieșit pentru prima oară să discute cu participanții la acțiunea organizată în piața centrală a orașului Habarovsk. Ce-i drept, abia după ce protestatarii, practic, se împrăștiaseră deja. Potrivit martorilor, Degtearev a stat de vorbă cu niște jurnaliști și angajați ai Centrului pentru combaterea extremismului, singurii rămași în piață la acea oră.

Oficialul a spus că fostul guvernator arestat, Serghei Furgal, este un bun „tovarăș” de-al său și că este „profund îngrijorat de soarta acestuia”. Mai mult, Degtearev a promis că va crea un așa-zis „consiliu al poporului” pe lângă guvernator, în care protestatarii s-ar putea înscrie pentru a purta un dialog cu el.

Apariția lui Degtearev nu a trecut însă fără incidente. La scurt timp după plecarea sa din piață, mai multe persoane au fost reținute de poliție, după o încăierare izbucnită la fața locului.

Amintim că, până ieri, guvernatorul interimar al regiunii, Mihail Degtearev, a refuzat categoric să iasă în fața protestatarilor, afirmând că asta ar însemna o „lipsă de respect și față de el însuși și față de Vladimir Putin, pentru care au votat majoritatea rușilor”. În plus, Degtearev a susținut că în organizarea protestelor ar fi implicate forțe din afara țării.

Confruntări între forțele de ordine și protestatarii întruniți la o acțiune în susținerea protestelor de la Habarovsk a avut loc și la Moscova, unde, duminică, poliția a arestat mai bine de 20 de participanți la cele două acțiuni organizate în Piața Pușkin și strada Trverskaia din capitala rusă.

Începând cu 11 iulie, la Habarovsk și în alte orașe mari din orientul îndepărtat al Rusiei, au loc proteste împotriva arestării fostului guvernator, Serghei Furgal, acuzat că ar fi implicat în organizarea unor asasinate. Furgal respinge învinuirile, iar susținătorii săi le consideră motivate politic și având legătură cu creșterea a popularității sale în detrimentul celei a partidului de guvernământ, Rusia Unită.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG