Linkuri accesibilitate

Ion Chicu: guvernul reia negocierile privind creditul din Rusia și se apropie de un acord cu FMI


Premierul Ion Chicu

Premierul Ion Chicu a declarat că guvernul moldovean este la etapa finală de negociere cu Fondul Monetar Internaţional a unui nou memorandum pentru o perioadă de trei ani.

„Am ajuns la o înţelegere pe marea majoritate a domeniilor, inclusiv pe cel fiscal. Nu ne-am luat niciun angajament care ar introduce noi impozite sau ar înăspri administrarea fiscală şi, în general, povara fiscală asupra agenţilor economici şi cetăţenilor”, a declarat premierul, citat de IPN.

Guvernul de la Chișinău a cerut un împrumut de 550 de milioane de dolari de la FMI, din care ar dori să poată primi deja bani în septembrie.

După şedinţa săptămânală de la Președinție, primul ministru a mai anunțat că Guvernul va aproba, miercuri, noul acord de asistenţă macro-financiară, în valoare de 100 de milioane de euro, din partea Uniunii Europene. Potrivit IPN, banii vor fi alocați în două tranșe egale, iar eliberarea celei de-a doua va fi condiționată de îndeplinirea unor angajamente mai vechi față de UE, inclusiv elucidarea fraudei bancare. Moldova a mai contractat un împrumut de folosință macro-financiară în 2018, dar nu a primit toate cele 100 de milioane de euro pentru că nu a îndeplinit la timp o parte din condiții.

Tot miercuri, Guvernul ar urma să adopte hotărârea privind începerea de noi negocieri cu Federația Rusă asupra unui împrumut de 200 de milioane de euro. Acordul negociat anterior de guvernul moldovean cu Rusia a fost declarat anticonstituțional de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Opoziția a criticat guvernul mai ales pentru că a acceptat transformarea unor împrumuturi private în datorii de stat. „Sperăm ca într-o perspectivă nu prea îndelungată să semnăm un nou acord cu Federaţia Rusă”, a spus primul ministru, la biefingul de la Președinție.

Ion Chicu a anticipat că fără sprijin extern guvernul va avea dificultăți în gestionarea deficitului bugetar care acum, potrivit lui, depășește patru miliarde de lei. Totodată, el a afirmat că situaţia bugetară în luna iulie este stabilă, iar încasările la buget sunt la același nivel cu veniturile din luna iulie 2019.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG