Linkuri accesibilitate

Jens Stoltenberg: autoritățile din Belaus să nu utilizeze NATO ca „scuză” pentru acțiuni violente împotriva opoziției


Jens Stoltenberg svorbind presei înaintea întrevederii cu miniștrii apărării din Uniunea Europeană, Berlin, 26 august 2020.

Jens Stoltenberg a avertizat autoritățile din Belaus să nu utilizeze NATO ca „scuză” pentru acțiuni violente împotriva opoziției. Secretarul general al Alianției Nord-Atlantice a declarat din nou că NATO nu desfășoară trupe în apropiere de Belarus, în ciuda afirmațiilor liderului de la Minsk, confruntat cu cea mai amplă contestație din țara sa, în cei 26 de ani de când se află la putere.

„Vedem o încercare de a folosi NATO ca scuză pentru reprimarea demonstranților și a opoziției politice din Belarus, ceea ce e absolut incorect, pentru că nu există o desfășurare de trupe NATO în regiune”, a spus fostul premier norvegian la sosirea sa la Berlin, unde se întîlnește cu miniștrii apărării din Uniunea Europeană.

„Orice încercare a regimului de la Minsk de a muta atenția de la chestiuni interne la chestiuni externe ca să creeze o scuză pentru folosirea violenței împotriva propriului popor este inacceptabilă, e greșită și nejustificată”, a adăugat Stoltenberg.

Demonstrațiile anti-Lukașenka au intrat miercuri în a 17-a zi. „Ultimul dictator din Europa”, cum e poreclit președintele belarus, e de acuzat de protestatari și de opoziție că a măsluit scrutinul prezidențial din 9 august, pe care Lukașenka pretinde că l-a cîștigat în unanimitate. El a folosit forțele de ordine pentru a reprima brutal demonstrațiile, iar la sfîrșitul săptămânii trecute a afirmat că trupele NATO din Polonia și Lituania învecinate „se agită serios”. Polonia și Lituania au negat ferm asta.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG