Linkuri accesibilitate

UE se pregătește să impună sancțiuni Turciei, ca ripostă la disputa din Marea Mediterană cu Grecia


Vasul turcesc de cercetări seismice Oruc Reis în Marea Mediterană.
Vasul turcesc de cercetări seismice Oruc Reis în Marea Mediterană.

Uniunea Europeană se pregătește să impună sancțiuni Turciei, ca răspuns la disputa din Marea Mediterană cu Grecia, a anunțat vineri coordonatorul politice externe și de securiatte al Uniunii Josep Borrell.

El a adăugat că aceste sancțiuni ar putea fidiscutate la summitul următor al blocului pan-european din 24 septembrie, și ar putea consta din interdicții impuse contra unor persoane private, ambarcațiuni, sau interdicția de utiliza porturi europene. Borrell a precizat că UE se va concentra pe „activități pe care le considerăm ilegale”.

Tensiunile dinter Turcia și Grecia s-au amplificat după autoritățile de la Ankara au trimis luna aceasta o navă de cercetări seismice în ape teritoriale din Mediterana disputate de Grecia și Turcia, o acțiune despre care guvernul grec spune că e ilegală.

Anunțul lui Josepp Borrell vine după ce, tot vineri, cancelarul german Angela Merkel a spus că e important ca disputa teriorială în Medietrana dintre Grecia și Turcia, țări aliate în NATO, să fie rezolvată. „Asta nu ne poate lăsa reci”, a spus Merkel.

Precizînd că Germania, care joacă rol de mediator între Ateha și Ankara, sprijină Grecia, alături de restul Uniunii Europene, Merkel a spus reporterilor la Berlin că e importan ca disputa să nu escaladeze, și că a avut o discuție foarte serioasă pe acest subiect cu președintele Franței Emmanuel Macron.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG