Linkuri accesibilitate

Autoritățile germane cer Moscovei să facă mai mult pentru a afla de ce s-a îmbolnăvit Alexei Navalnîi


Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi

Autoritățile germane cer Moscovei să facă mai mult pentru a afla de ce s-a îmbolnăvit liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi. Navalnîi este tratat la un spital din Berlin, iar medicii de acolo spun că e foarte posibil ca el să fi fost otrăvit.

Ministrul german de externe Heiko Maas a avertizat luni la Paris că deasupra relațiilor bilaterale ale Europei cu Rusia atîrnă „nori întunecați” și că securitatea continentului este în pericol. „Evident că ne așteptăm ca Rusia să continuie mai mult ca pînă acum la clarificarea cazului Navalnîi”, a spus Maas.

Lui Alexei Navalnîi i s-a făcut rău într-un avion cu care zbura din Siberia spre Moscova în 20 august, forțînd avionul să aterizeze de urgență la Omsk, unde a fost spitalizat două zile înainte de a fi transportat în Germania. Liderul opoziției ruse se află în continuare în comă artificială la secția de terapie intensivă a spitalului Charite din capitala germană. Medicii de aici au spus că Navalnîi a fost otrăvit cu substanță din așa-numitul grup al inhibitorilor de colinesterază.

Apropiații lui Navalnîi susțin că acesta a fost otrăvit deliberat și că Kremlinul e implicat în asta. Medicii ruși care l-au tratat pe Navalnîi la Omsk au spus că nu au găsit otravă în organismul acestuia.

Autoritățile ruse au respins acuzația că Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu intenție și nu prea au dat semne că doresc să ancheteze acest caz pe de-a-ntregul.

XS
SM
MD
LG