Linkuri accesibilitate

Interpol-ul a încetat urmărirea penală a lui Evgheni Prigojin, susține compania „Concord”


Evgheni Prigojin

Interpol-ul a încetat urmărirea penală a omului de afaceri Evgheni Prigojin în cazul ingerințelor în alegerile prezidențiale din Statele Unite. Anunțul a fost făcut de compania Concord, firma pe care o deține influentul omul de afaceri apropiat Kremlinului.

Firma Concord a anunțat că a primit o notificare de la Interpol, potrivit căreia persecuția internațională s-a încheiat pe 28 august, după închiderea în instanța americană a dosarului privind ingerința în alegerile din Statele Unite.

Amintim că Prigojin şi societatea sa Concord au fost inculpați în Statele Unite de amestec în alegerile prezidențiale americane, în februarie 2018, după o anchetă îndelungată a procurorului special Robert Mueller. Ancheta a scos la iveală legăturile lui Prigojin cu o fabrică de troli cu sediul la Sankt-Petersburg, găsită la originea mai multor campanii de destabilizare şi de propagandă pe rețelele de socializare, între care şi cea vizând alegerile din 2016 din Statele Unite. Omul de afaceri a fost acuzat și de legături cu grupul Wagner, ai cărui membri ar lupta în Siria, Libia şi mai multe țări din Africa.

În luna martie curent, justiția americană a închis însă dosarul. Într-un comunicat, Departamentul american al Justiției anunța că a încetat urmărirea penală deoarece „societatea rusească Concord este absentă în Statele Unite şi, în caz de condamnare, nu poate fi expusă unei pedepse semnificative, fapt ce nu favorizează nici interesele justiției, nici securitatea națiunii”. Prigojin susține că decizia instanței americane arată că toate acuzațiile împotriva sa sunt false.

Moscova a negat întotdeauna categoric acuzațiile de ingerință în treburile altor state.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG