Linkuri accesibilitate

Chișinăul aprobă acordul de asistență cu UE și un împrumut pentru sistemul de sănătate


Parlamentul de la Chișinău a ratificat, joi, memorandumul de înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară în valoare de până la 100 de milioane de euro.

Memorandumul conține șase condiționalități pentru acordarea banilor în domenii precum climatul de afaceri, buna guvernare, lupta împotriva corupției și gestionarea finanțelor publice.

Dacă va realiza cele șase condiții impuse în acest memorandum, Republica Moldova va obține resurse financiare în două tranșe. Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, urmând a fi acordat în perioada 2020 - 2021. Acordarea primei tranșe este necondiționată, în timp ce tranșa a doua va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor memorandumului. Împrumutul va fi acordat pentru maximum 15 ani, iar rata dobânzii va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.

Deputații au mai votat ratificarea Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 și suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii”. Potrivit acordului, informează agenția IPN, Moldova va contracta un împrumut în valoare de circa 70 de milioane de euro. Proiectul va fi structurat în două componente: sănătate și suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii. Pentru sistemul de sănătate vor fi alocate 40 de milioane de euro. Sursele financiare vor fi utilizate pentru achiziția echipamentelor medicale și a materialelor consumabile, reabilitarea unităților medicale, precum și mobilizarea de expertiză suplimentară pentru a asigura un răspuns de urgență la COVID-19.

Pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii vor fi destinate 30 de milioane de euro. Finanțarea va fi alocată pentru a le ajuta să-și păstreze locurile de muncă.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG