Linkuri accesibilitate

Summitul UE de la Bruxelles, amânat cu o săptămână


Summitul liderilor Uniunii Europene, programat la sfârșitul acestei săptămâni, la Bruxelles, a fost amânat pentru o săptămână, astfel încât președintele Consiliului European, Charles Michel, să poată intra în carantină după ce un agent de securitate a fost testat pozitiv pentru coronavirus.

Cei 27 de lideri ai blocului se vor întâlni pe 1 și 2 octombrie.

Reuniunea planificată este de așteptat să includă dezbaterea cu privire la posibilele sancțiuni ale UE împotriva Belarusului pentru controversatele alegeri din 9 august și represiunea autorităților asupra liderilor opoziției și protestatarilor care cer reluarea scrutinului cu respectarea normelor democratice.

Miniștrii de externe nu au reușit să cadă de acord asupra unei liste de sancțiuni pentru Belarus din cauza obiecțiilor din Cipru, care dorește să lege aceste acțiuni de disputa sa cu Turcia privind explorarea gazelor în Mediterana. Orice decizie legata de sancțiuni trebuie acceptate de toate cele 27 membre a Uniunii.

UE a promis în urmă cu trei săptămâni să impună sancțiuni oficialilor bieloruși pe care blocul îi învinuiește pentru abuzuri împotriva protestatarilor și a fraudei electorale care i-au conferit autoritarului Alexandr Lukașenka o victorie în alegerile din 9 august.

Una din liderele opoziţiei, Svetlana Țihanovskaia, care s-a întâlnit cu miniștrii de externe ai UE la începutul acestei săptămâni, a cerut liderilor Uniunii să fie „mai curajoși” în acțiunea lor și le-a arătat imagini cu protestele majore care continuă și cu gravele abuzuri ale poliției împotriva protestatarilor pașnici.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG