Linkuri accesibilitate

Rusia, gata să extindă tratatul START privind armele nucleare, dar fără condiții prealabile


Oficiali ruşi spun că nu au acordat Statelor Unite niciun termen nou în cadrul negocierilor asupra tratatului Noul START, singurul tratat bilateral rămas încă în vigoare privind armele nucleare, dar nu pot exista pauze în discuții pe măsură ce timpul se scurge.

Statele Unite au declarat că vor ca orice nou tratat de control al armelor nucleare să acopere toate tipurile de focoase, măsuri mai puternice de verificare și transparență și să implice și China, măsură pe care Beijingul a respins-o.

„Problema de cea mai importantă care ar trebui și trebuie tratată cu promptitudine este, desigur, extinderea Tratatului de reducere a armelor strategice Rusia-SUA, care va expira în curând, în februarie 2021”, a declarat ieri președintele rus Vladimir Putin la Adunarea Generala ONU, care s-a desfăşurat pentru prima dată cu discursuri preînregistrate. „Suntem angajați în negocieri cu partenerii noștri americani în această privință.”

Putin a adăugat că Moscova „se așteaptă, de asemenea, că se va exercita reținere reciprocă în ceea ce privește desfășurarea de noi sisteme de rachete”.

Mai multe runde de discuții între cele două țări au avut loc în timpul verii, fără însă a se ajunge la o posibilă prelungire a tratatului START.

Serghei Riabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei, a declarat marți, 22 septembrie, că Moscova vede șansele extinderii tratatului ca fiind minime, având în vedere condițiile stabilite de Washington. Riabkov a numit condițiile prealabile propuse de Statele Unite „prea exagerate și lipsite de elemente atrăgătoare”.

Ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, negociatorul principal din partea Rusiei, a făcut declarația marți, după ce omologul său american Marshall Billingslea a spus că Rusia trebuie să accepte un nou acord până la alegerile prezidențiale americane din 3 noiembrie.

Riabkov a spus că această poziție constituie un ultimatum și reduce șansele de a se ajunge la orice fel de acord pentru prelungirea tratatului.

Rusia a declarat că este gata să prelungească Noul Start fără condiții prealabile și a avertizat că nu există suficient timp pentru a renegocia un nou tratat complicat.

Noul START, care limitează numărul de focoase nucleare cu rază lungă de desfășurare pe care le poate avea fiecare țară, expiră în februarie, cu excepția cazului în care cele două părți convin să îl prelungească pentru cinci ani.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG