Linkuri accesibilitate

Alexandr Lukașenka a preluat oficial și în secret funcția de președinte al Belarus


Alexandr Lukașenka (dreapta) și fiul său Viktar (în centru, rândul din spate) - foto arhivă
Alexandr Lukașenka (dreapta) și fiul său Viktar (în centru, rândul din spate) - foto arhivă

Alexandr Lukașenka a preluat în mod formal și în secret funcția de președinte al Republicii Belarus, informează corespondenții Serviciului belarus al Europei Libere. Ceremonia de inaugurare are loc la Palatul Independenței. Potrivit colegilor nostri, ceremonia nu a fost anunțată oficial.

Agenția oficială de știri din Belarus BelTA relatează că „câteva sute” de înalți oficiali au fost invitați la ceremonia de astăzi de inaugurare a lui Aleksandr Lukașenka pentru înca un mandat de presedinte, deși nu a informat și cine sau câți oficiali au participat de fapt.

Potrivit sursei citate Lukashenka a pus mâna dreaptă asupra constituției și a preluat funcția de jurământ, înainte de a o semna. Președintele Comisiei Electorale Centrale din Belarus i-a prezentat apoi certificatul de președinte.

Lukașenka se confruntă cu masive proteste împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale din 9 august, care i-au conferit un al șaselea mandat de cinci ani. Opozitia și Occidentul consideră că alegerile din 9 august au fost fraudate și că un nou mandat prezidențial pentru Lukașenka ar fi ilegal.

Protestatarii și opozitia cer demisia lui Lukașenka și să organizeze noi alegeri – de data aceasta cu observatori internaționali și care să fie libere și corecte.

Liderul belarus, în vârstă de 66 de ani, care de 26 de ani se află la conducerea țării, a ordonat represiunea protestelor pașnice. Mii de oameni au fost arestați și supuși abuzurilor poliției, torturii și relelor tratamente.

Una din liderele opozitiei Svetlana Țihanovskaia, aflată în autoexil în Lituania, a avertizat că orice încercare de a organiza o inaugurare ar fi „ilegală” și a cerut Uniunii Europene să nu recunoască legitimitatea noului mandat al lui Lukașenka.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG