Linkuri accesibilitate

Afganistan: mai mulţi prizonieri talibani eliberați au revenit pe câmpul de luptă


 Abdullah Abdullah
Abdullah Abdullah

Mai mulţi prizonieri talibani, care au fost eliberați de guvernul afgan ca o condiție pentru negocierile de pace, s-au întors pe câmpul de luptă, a declarat negociatorul principal de la Kabul, Abdullah Abdullah.

Abdullah, șeful Înaltului Consiliu pentru Reconciliere Națională din Afganistan, a declarat că negocierile cu talibanii din Qatar au fost pozitive de la deschiderea lor la Doha, pe 12 septembrie, deși cele două părți rămân departe de a fi de acord cu practic toate problemele.

Dar Abdullah a spus că unii - deși nu majoritatea - dintre cei 5.000 de prizonieri talibani eliberați de autoritățile afgane ca condiție pentru discuții au reluat lupta împotriva guvernului.

„Știu că unii s-au întors pe câmpul de luptă, ceea ce reprezintă o încălcare a acordului pe care l-au încheiat”, a declarat Abdullah, într-o conferință online cu Consiliul SUA pentru Relații Externe, din 22 septembrie.

În ciuda negocierilor în curs, nivelul violenței din Afganistan nu a scăzut, iar Abdullah a cerut Washingtonului, care a lansat procesul de pace ca parte a unui acord din februarie cu talibanii, și Pakistanului, care se presupune că menține legături cu militanții, să-i preseze să accepte o încetare reală a focului.

„Repet chemarea mea către talibani înșiși și, de asemenea, către toți partenerii care au o influență asupra talibanilor de a face presiuni asupra acestui punct”.

Abdullah a declarat că intenționează să călătorească în Pakistan foarte curând, pentru prima dată din 2008.

Negociatorul șef american Zalmay Khalilzad a avertizat și el că violența rămâne inacceptabil de mare și că Washingtonul se așteaptă la negocieri complicate în discuțiile de pace în curs între militanții talibani și guvernul afgan.

„Prin orice măsură, nivelurile actuale de violență sunt prea mari", a spus Khalilzad. „Știm că violențele pot fi reduse”, a mai spus el.

XS
SM
MD
LG