Linkuri accesibilitate

Președintele kirghiz spune că e gata să demisioneze după instalarea unui guvern legitim


Președintele kirghiz Sooronbai Jeenbekov, imagine de arhivp
Președintele kirghiz Sooronbai Jeenbekov, imagine de arhivp

Președintele kirghiz Sooronbai Jeenbekov spune că e gata să demisioneze după instalarea unui guvern legitim, care să pună capăt viduului de putere și haosului din această țară central-asiatică, se spune într-o postare publicată vineri pe site-ul lui Jeenbekov.

Declarația vine la cîteva ore dupe ce oficiul președintelui kirghiz afirma că nu se pune problema unei demisii, în timp ce lideii politici de la Bișkek încercau să găsească o modalitate de a ieși din criză.

Bănuind că alegerile perlamentare de dumincă au fost falsificate, opoziția kirghiză a ieșit luni în stradă și a răsturnat guvernul, ocupând principalele clădiri oficiale și obținând anularea rezultatelor alegerilor.

Între timp predecesorul lui Jeenbekov, Almazbek Atambaev, care a fost eliberat din închisoare în timpul protestelor, i-a cerut actualului președinte să demisioneze pașnic. Atambaev ispășea o condamnare de 11 ani de închisoare pentru corupție, și era în așteptarea unui nou proces în care e acuzat de rezistență cauzatoare de moarte împotriva poliției anul trecut.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG