Linkuri accesibilitate

Președintele kirghiz a decretat starea de urgență în capitala Kirghistanului


Sooronbai Jeenbekov

Președintele kirghiz Sooronbai Jeenbekov a decretat vineri starea de urgență în capitala Kirghistanului Bișkek și a ordonat desfășurarea armatei pe străzile orașului, relatează agenția Reuters.

Măsurile anunțate printr-un comunicat includ interdicții de circulație de vineri, ora 20.00, până în 21 octombrie, ora 08.00. Nu s-a precizat ce efective militare vor fi trimise pentru impunerea restricțiilor. Forțele armate au primit ordin să utilizeze vehicule, să instaleze puncte de control și să împiedice ciocnirile armate.

Măsura impusă de Jeenbekov vine la câteva ore după ce declarase că e gata să demisioneze după instalarea unui guvern legitim, care să pună capăt vidului de putere și haosului din această țară central-asiatică.

Bănuind că alegerile parlamentare de duminică au fost falsificate, opoziția kirghiză a ieșit luni în stradă și a răsturnat guvernul, ocupând principalele clădiri oficiale și obținând anularea rezultatelor alegerilor.

Între timp predecesorul lui Jeenbekov, Almazbek Atambaev, care a fost eliberat în timpul protestelor din închisoare, i-a cerut actualului președinte să demisioneze pașnic. Atambaev ispășea o condamnare de 11 ani de închisoare pentru corupție și era în așteptarea unui nou proces în care este acuzat de rezistență cauzatoare de moarte împotriva poliției anul trecut.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG