Linkuri accesibilitate

Președintele Kârgâzstanului, Sooronbai Jeenbekov, a demisionat


Președintele demisoonar ala Kârgâstanului, imagine de arhivă.
Președintele demisoonar ala Kârgâstanului, imagine de arhivă.

Președintele Kârgâzstanului, Sooronbai Jeenbekov, a demisionat în urma amplelor demonstrații de protest împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare care i-au dat victoria lui și guvernului său.

Într-o declarație oficială din 15 octombrie, Jeenbekov a spus că a decis să-și dea demisia „pentru că pacea și unitatea în țară e mai importantă decît orice post”. „Nu vreau să rămân în istorie ca un președinte sângeros care tras în proprii lui cetățeni”, se mai spune în declarația președintelui demisionar.

Jeenbekov a demisionat la o zi după ce a aprobat decizia parlamentului de a-l numi premier pe Sadîr Japarov. Confirmarea lui Japarov, care în timpul protestele fuses eliberat din închisoare unde ispășea o pedeapsă lungă pentru răpire, a împins Kârgâzstanul spre ieșirea din criza declanșată de protestele împotriva rezultatelor oficiale ale scrutinului din 4 octombrie.

Bănuind că alegerile parlamentare din 4 octombrie au fost falsificate, opoziția kârgâză a ieșit lunea trecută în stradă și a răsturnat guvernul, obținând anularea rezultatelor alegerilor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG