Linkuri accesibilitate

Georgia: opoziția nu se recunoaște învinsă în alegerile parlamentare, cheamă la proteste


Tbilisi: protestatarii se pregătesc să rămână și noaptea în fața parlamentului, după ce rezultatele finale au confirmat victoria partidului de guvernământ, Visul georgian, în alegerile generale din sâmbătă. Tbilisi, Georgia, 1 noiembrie 2020.

Partidul de guvernământ din Georgia, „Visul Georgian” a câștigat alegerile parlamentare din 31 octombrie dar principalul partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită contest rezultatul și a chemat la proteste în centrul capitalei, Tbilisi.

După numărarea a 99% din voturi, Comisia Electorală Centrală arată că „Visul georgian” a câștigat 48,1% din voturi, urmat de principalul partid de opoziție, „Mișcarea Națională Unită”, al fostului președinte în exil Mihail Saakașvili, cu 27,12%. Pe locul trei, cu numai 3,77% din voturi, s-a clasat alt partid de opoziție, „Georgia europeană”. Încă cinci partide par să fi trecut noul de prag de numai 1% din voturi pentru a fi reprezentat în parlament.

Participarea la vot a fost de 56%.

Protest lângă clădirea Parlamentului împotriva rezultatului alegerior parlamentare, 1 noiembrie 2020.
Protest lângă clădirea Parlamentului împotriva rezultatului alegerior parlamentare, 1 noiembrie 2020.

Misiunea de observatori OSCE a calificat alegerile drept corecte și libere „în general” dar la o conferință de presă, duminică, a remarcat faptul că s-au înregistrat nereguli, în timpul campaniei electorale relatările de presă au favorizat clar partidul de guvernământ și s-a făcut uz de resurse administrative. A fost remarcată și prezența unor așa-numiți coordonatori la centrele de votare, care i-ar fi putut intimida pe alegători,

Alegerile generale de sâmbătă au fost primul test al noilor amendamente la legea electorală. Sistemul rămâne unul mixt, dar ponderea listelor a crescut: acum, 120 de deputați (față de 77) vor fi aleși pe liste și numai 30 în circumscripții individuale, pentru parlamentul cu 150 de locuri.

Rezultatele preliminare CEC mai arată că în toate circumscripțiile individuale, cu o excepție, candidații „Visului Georgian” au peste 50% din voturi.

Alianța partidelor de opoziție, conduse de „Mișcarea Națională Unită” a fostului președinte Mihail Saakașvili nu se recunoaște înfrântă, și a chemat la proteste. „A fost un război, nu au fost alegeri” a declarat Nika Melia, unul din liderii Mișcării Unite, în timp ce alt lider al opoziției susține că actuala guvernare ar fi „uzurpat puterea”. Fostul președinte Saakașvili a declarant, din exilul său ucrainean, că alegerile au fost falsificate, îndemnând la proteste.

Tbilisi - fostul președinte Mihail Saakașvili, participând - de la distanță - la ultimul miting electoral al Mișcării Naționale Unite, 29 octombrie 2020.
Tbilisi - fostul președinte Mihail Saakașvili, participând - de la distanță - la ultimul miting electoral al Mișcării Naționale Unite, 29 octombrie 2020.

Mișcarea Națională Unită promisese, în cazul unei victorii, că-l va însărcina pe Saakașvili cu formarea noului guvern .

Fostul președinte, fugit din Georgia în 2013 după ce partidul său a pierdut puterea, este acum în Ucraina, consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

În 2018, un tribunal din Georgia l-a condamnat la trei ani închisoarea pentru tăinuirea de informații legate de uciderea unui bancher. În același an a mai fost condamnat odată la șase ani închisoare pentru abuz de putere.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG