Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ora 9: prezența la vot este de 5,75%

Comisia Electorală Centrală informează că prezența la vot la ora nouă a fost de 5,75% adică 161 617 alegători.

Participarea la vot la primul tur de scrutin, pe 1 noiembrie 2020, a fost de numai 42,76%. Cea mai mică participare la vot s-a înregistrat între tinerii sub 25 de ani, și anume doar 8%.

Sunt deschise 2.143 de secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, între care 42 pentru cetățenii cu drept de vot de pe malul stâng al Nistrului şi alte 139 în străinătate, dintre care cele mai multe în Italia (30), Federaţia Rusă (17), România (13) şi Statele Unite ale Americii (12).

Vezi ultimele știri ale zilei

Carles Puigdemont și alți doi deputați catalani pierd imunitatea ca parlamentari europeni

Fostul lider catalan Carles Puigdemont, Germania 2018.

Parlamentul European a decis marți, prin vot secret, să-i ridice imunitatea lui Carles Puigdemont și altor doi eurodeputați catalani, refugiați în Belgia și protejați de independentiștii flamanzi, dar pe care Spania îi vrea arestați și judecați.

Despre Puigdemont se vorbea chiar la un moment dat în presa spaniolă că s-ar putea refugia în Republica Moldova, de unde este originară soția lui, Marcela Topor.

La începutul lunii ianuarie, Curtea Supremă din Spania a solicitat oficial Parlamentului European să ridice imunitatea liderilor separatiști catalani, Carles Puigdemont și Toni Comin, care sunt membri ai Parlamentului European.

Curtea a repetat și cererea sa către autoritățile belgiene de arestare și extrădare a lui Puigdemont și Comin în Spania precum și menținerea mandatelor europene de arestare pentru cei doi.

Puigdemont și Comin au fost aleși în Parlamentul European în mai 2019, iar luna trecută instanța superioară a Uniunii Europene a decis că ambii politicieni aveau dreptul la imunitate în calitate de europarlamentari aleși.

Au fugit în Belgia în 2017, ca urmare a tentativei eșuate a Cataloniei de secesiune. Curtea Supremă din Spania i-a condamnat pe alți lideri catalani la pedepse cu închisoarea pentru rolul lor în încercarea de a organiza un referendum neautorizat pe tema secesiunii.

SUA critică campania de dezinformare lansată de Rusia împotriva vaccinurilor occidentale anti Covid-19

Cehia, Praga. Prăjiturile Virus și Vaccinul - piesele centrale ale unei cofetarii din Praga, 1 martie 2021.

Statele Unite acuză serviciile rusești de informații că au lansat o campanie de dezinformare legată de eficacitatea vaccinurilor anti Covid-19 produse în Occident.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat, Ned Price, a avertizat că Statele Unite vor reacționa pentru că această tactică „pune în pericol viețile oamenilor, exacerbând temerile despre vaccinurile care pot salva vieți”.

Comentariul urmează relatării din Wall Street Journal că un serviciu special din cadrul Departamentului de stat a detectat patru pagi de internet, legate de serviciile de informații rusești, care publică articole ce pun sub semnul întrebării eficacitatea vaccinurilor sau induc temeri privind efectele secundare ale vaccinurilor anti Covid-19.

Campania de dezinformare se concentrează pe vaccinul Pfizer/BioNTech, a precizat Alianța pentru Securitatea Democrațiilor – organizație internațională neguvernamentală care urmărește campaniile de dezinformare lansate de regimurile autoritare. Speculația este că Pfizer a devenit ținta pentru că a fost primul vaccin anti Covid-19,dezvoltat de firme occidentale și omologat international după ce Rusia omologase, dar numai la nivel național, vaccinul Sputnik V cu câteva luni mai devreme.

Problema a fost mereu că Sputnik a fost omologat înainte de a intra în ultima fază de teste în masa, spre deosebire de vaccinurile occidentale care au primit autorizarea de folosință numai după aceasta fază finală, care atestă nu numai eficacitarea produsului dar și siguranța acestuia.

Articolele de pe cele patru site-uri rusești menționate de WSJ scot în evidență criticile sau dubiile formulate în presa occidental la adresa diverselor vaccinuri, omițând contextul sau alte informații, cel puțin la fel de serioase, despre eficiența, eficacitatea și siguranța vaccinurilor. Paginile respective sunt site-uri de nișă, fără un impact deosebit la public.

Rusia a respins toate aceste acuzații.

Tot Departamentul de stat american a constatat că și China încercase într-o perioadă o campanie similară, la care a renunțat însă pentru a se concentra pe promovarea propriilor vaccinuri.

OMS critică ideea „pașaportului de vaccinare”

La Tel Aviv, în Israel, o persoană vaccinată își prezintă „pașaportul verde” înainte de a intra la un concert, 23 februarie 2021.

Organizația MOndială a Sănătății a criticat ideea „pașapoartelor de vaccinare” anti Covid-19, care să faciliteze călătoriile, atrăgând atenție că pentru moment nu toată lumea are access liber la vaccinuri. Mai mult, șeful operațiunilor de urgență din OMS, Michael Ryan a arătat luni că aceste „pașaporte” vor adânci și mai mult disparitățile între regiuni, între țările bogate și restul lumii. „Riscăm să creem un sistem și mai nedrept” a subliniat Ryan la o conferință de presă la Geneva.

Pandemia a agravat inegalitățile de gen: trei lidere mondiale se adresează Parlamentului european

Vicepreședinta americană Kamala Harris se adresează Parlamentului european, unde a vorbit și președinta Comisiei europene Ursula von der Leyen, Bruxelles, 8 martie 2021.

Pandemia de coronavirus şi consecinţele ei economice şi politice agravează dificultăţile cu care se confruntă femeile în materie de egalitate de drepturi, au avertizat luni trei politiciene cu funcții de conducere. Premierul neozeelandez Jacinda Ardern, vicepreşedinta americană Kamala Harris şi preşedinta Comisiei Europene Ursula don der Leyen s-au adresat luni, 8 martie, Parlamentului European cu prilejul Zilei internaţionale a femeii.

„COVID-19 ne-a devastat sistemele de sănătate, economiile, mijloacele de subzistenţă, dar a exacerbat de asemenea inegalităţile structurale care afectează femeile de manieră disproporţionată", a declarat Jacinda Ardern într-un mesaj video, subliniind că femeile sunt "în prima linie în lupta" împotriva pandemiei.

„Pentru a spune lucrurile simplu, lumea noastră nu funcţionează încă pentru femei aşa cum ar trebui", a afirmat apoi Kamala Harris într-un alt mesaj video.

„Trebuie să le dăm femeilor o voce egală în luarea deciziilor, pentru că acest lucru este esenţial pentru democraţiile libere şi echitabile", a pledat ea.

Ursula von der Leyen a vorbit apoi despre ambiţia sa de a face din Europa "un continent al egalităţii de şanse între bărbaţi şi femei".

Covid-19: multe țări europene intră din nou în carantină parțială

Helsinki: Finlanda reintră în trei săptămâni de „lockdown”/ carantină

Estonia intră într-o lună de „lockdown” pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, după ce s-au înmulțit cazurile de noi infectări cu tulpina descoperită inițial în Marea Britanie și care este mult mai contagioasă. Estonia, cu o populație de sub două milioane de oameni, are a doua cea mai ridicată rată de noi contaminări în UE. Din 23 februarie s-au înregistrat în medie, peste o mie de cazuri noi pe zi.

Finlanda intră de marți într-o carantină pentru trei săptămâni, după ce parlamentul a aprobat luni o propunere guvernamentală de închidere temporară a cafenelelor, barurilor și restaurantelor, în încercarea de a limita răspândirea COVID-19. De această măsură ar urma să fie afectate 15 dintre cele 19 regiuni ale Finlandei.

Școlile, grădinițele și magazinele neesențiale sunt închise în Ungaria începând de luni, odată cu intrarea în vigoare a noilor restricții instituite pentru a frâna ceea ce autoritățile de la Budapesta consideră a fi al treilea val al pandemiei de COVID-19.

Ungaria, țară cu circa 9,7 milioane de locuitori, a înregistrat în ultimele șapte zile în medie 5.113 noi cazuri de COVID-19 și 133 de decese pe zi. Ungaria este singura țară din UE care vaccinează atât cu produsele occindentale cât și cu vaccinurile din Rusia și China. Slovacia vecină a primit și ea primul transport de vaccin rusesc Sputnik V, Cehia și Austria sunt de asemenea interesate de acest vaccin.

Situație pe de altă parte pare să se îmbunătățească în Statele Unite: pentru prima dată în peste trei luni, pe 8 martie s-au înregistrat mai puțin de o mie de decese legate de Covid-19 pe zi. Campania de vaccinare continuă rapid, aproape 10% din populație a fost vaccinată, cel puțin cu prima doză din Pfizer/BioNTech sau Moderna sau cu vaccinul Johnson & Johnson, care necesită o singură injecție.

În America centrală crește însă numărul deceselor legate de noul coronavirus: peste 700 de mii, al doilea cel mai ridicat număr, după cel înregistrat în Europa, relatează AFP.

În R.Moldova, luni, 8 martie s-au înregistrat încă 350 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Bilanțul ajunge la aproape 200 de mii de cazuri de Covid-19.

Maia Sandu: Vreau ca fiecare fetiță și femeie din țara noastră să știe că poate deveni ce-și dorește

Moldova, President Maia Sandu, 3 March 2021

„Vreau ca fiecare fetiță și femeie din țara noastră să știe – ea poate să devină oricine își dorește” a declarat președinta Maia Sandu într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, 8 martie.

„Trebuie să curmăm violența în familie, ce afectează mai ales femeile. Avem de muncit ca să asigurăm egalitate economică între femei și bărbați”. „Ne dorim o societate în care toți oamenii să-și poată realiza potențialul pe deplin, în armonie și respect”, a mai spus președinta.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a exprimat și ea, într-un mesaj, recunoștință și respect pentru femeile din toate profesiile, dar mai ales pentru cele care muncesc din greu în această perioadă în sistemul de sănătate.

„Să fie toate femeile Moldovei iubite, fericite și ocrotite!”, se spune în mesajul Zinaidei Greceanîi.

Mesaje de felicitare pentru femeile din R. Moldova au adresat de asemenea numeroși lideri politici, ca premierul interimar Aureliu Ciocoi, fostul președinte Igor Dodon, liderul Partidului Nostru Renato Usatîi, primarul capitalei, Ion Ceban, șeful delegației UE Peter Michalko și alții.

Numeroase instituții publice au găzduit luni, 8 martie, chiar și în condiții de pandemie, manifestări dedicate Zilei Femeilor, iar la florării au fost cozi descrise de presa locală ca „imense”.

Pe de altă parte, Biroul Național de Statistică a arătat că în R. Moldova femeile continuă să câștige mai puțin decât bărbații, la muncă egală.

BNS a mai constatat, potrivit Ziarului de Gardă, că pandemia de COVID-19 a afectat mai mult femeile decât bărbații în R. Moldova.

Curtea Supremă SUA a pus capăt contestărilor lui Donald Trump pe tema alegerilor

Curtea Supremă a Statelor Unite a pus capăt seriei de contestări de către Donald Trump a înfrângerii sale la alegerile din noiembrie, respingând ultimul caz de acest fel înaintat de fostul președinte și suporterii lui.

La 8 martie, Curtea a respins fără comentarii un apel referitor la buletinele de vot prin corespondență din statul Wisconsin, unde Trump a pierdut în favoarea rivalului său democrat Joe Biden.

Luna trecută, instanța supremă americană respingea alte două apeluri ale lui Trump: unul tot în Wisconsin, al doilea în Pennsylvania, alt stat disputat pe care el l-a pierdut.

Instanțe inferioare deja emiseseră verdicte împotriva candidatului republican în cele trei cazuri.

Trump a făcut și continuă să facă declarații false despre cum ar fi fost falsificate alegerile de la 3 noiembrie.

El și echipa lui electorală au depus fără succes cam 63 de plângeri penale contestând procesul electoral, numărarea voturilor și procesul de certificare a voturilor în multe state. Majoritatea plângerilor au fost respinse din start din lipsă de dovezi.

Președintele sirian Bashar al-Assad și soția lui au fost testați pozitiv cu COVID-19

Președintele sirian Bashar al-Assad și soția, Asma

Președintele sirian Bashar al-Assad și soția lui au fost testați pozitiv cu COVID-19.

Într-o declarație, biroul de presă al lui Assad a spus la 8 martie că el și soția au fost testați după ce au avut simptome minore.

Assad, care are 55 de ani, și Asma (45), vor reveni la muncă după o carantină de trei săptămâni la domiciliu, se mai spune în declarație. Ambii sunt „bine, în stare stabilă”.

Siria se află în război civil din martie 2011, când au avut loc mai întâi proteste pașnice, în cadrul a ceea ce se cunoaște ca „Primăvara Arabă”.

Statisticile oficiale spun că Siria a înregistrat aproape 16.000 de cazuri de infectare cu COVID-19 și 1.063 de decese, dar se crede că situația reală este mai gravă, dat fiind cât de puțin se testează.

Săptămâna trecută, autoritățile siriene au dat startul unei campanii de vaccinare, spunând că vaccinele provin „dintr-o țară prietenă”.

Rusia este aliata regimului de la Damasc în războiul civil care durează de 10 ani.

România a eliminat limita de vârstă pentru inocularea cu vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca

În România, ca și în alte țări europene, autoritățile medicale au eliminat limita de vârstă pentru inocularea cu vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca, despre care au fost suspiciuni că nu ar fi potrivit pentru persoanele în vârstă.

România a început să folosească vaccinul AstraZeneca din 15 februarie pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, amintește serviciul pentru România al Europei Libere, în pagina sa de net.

Teama (de vaccinul AstraZeneca) a fost amplificată în mod artificial”, a declarat EL Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.Vaccinul e demonstrat că e solid, sigur, ușor de transportat și administrat".

Vaccinul suedezo-britanic Oxford-AstraZeneca a primit autorizaţie pentru utilizarea de urgenţă în Marea Britanie în decembrie 2020.

Inclusiv grație lui, Marea Britanie se află pe un loc fruntaș în lume la vaccinarea împotriva cornavirusului de tip nou.

În Uniunea Europeană, vaccinul AstraZeneca se numără printre cele trei autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), alături de Pfizer BionTech și Moderna.

Un parlamentar rus critică Facebook pentru că a „blocat” articole ale agențiilor ruse de știri

Un influent parlamentar rus a criticat aspru compania Facebook pentru că a „blocat” articole ale agențiilor ruse de știri care spuneau că poliția luna trecută ar fi arestat presupuși naționaliști ucraineni, în vreme ce experții au constatat că radicalii erau ruși.

Veaceslav Volodin, spicherul Dumei de Stat, a spus la 8 martie că Facebook a violat drepturile cetățenilor ruși printr-un act care echivalează cu „fărădelege digitală”.

Volodin reacționa astfel la știrile că Facebook a blocat articole ale (televiziunii) RBK și Kommersant care relatau în februarie că structurile de forță rusești au arestat presupuși membri ai MKU, o organizație naționalistă de tineret ucraineană, în orașul sud-vestic Voronej.

Tot atunci, Comitetul Investigativ al Rusiei a publicat un comunicat spunând că 3 tineri au fost arestați pentru provocarea de animozități la Voronej, oraș aflat aproape de granița ucraineană, fără să pomenească vreo afiliere cu vreo organizație politică.

Iar StopFake, agenție ucraineană care cooperează cu Facebook la identificarea și blocarea dezinformării rusești, a spus că oamenii arestați la Voronej făceau parte dintr-o organizație naționalistă rusească.

În protestul său de luni, 8 martie, Volodin a spus că blocarea informațiilor de către Facebook, ca și în trecut de Instagram și Twitter, este „inacceptabilă”, pentru că „violează legislația” rusească. „Vom propune o soluție legislativă care să prevină astfel de acțiuni împotriva presei rusești”, a mai spus Volodin.

Papa Francisc și-a încheiat vizita istorică de patru zile în Irak

Creștinii irakieni îi spun rămas-bun papei Francisc după slujba ținută de acesta pe un stadion din Irbil, Irak

Papa Francisc și-a încheiat vizita istorică de patru zile în Irak, părăsind Bagdadul după ce a mers în orașe măcinate de conflicte, s-a întâlnit cu lideri creștini și musulmani și a propovăduit pacea și coexistența, în locul războiului.

Președintele irakian Barham Salish l-a însoțit pe suveranul pontif de 84 de ani la aeroport înaintea plecării, luni, 8 martie.

În timpul primei vizite papale în Irak, Francisc a vizitat patru orașe, inclusiv Mosul, fostul bastion al Statului Islamic, spunându-le irakienilor prezenți la o ceremonie religioasă că „pacea este mai puternică decât războiul”.

Ceremonia religioasă a avut loc în curtea bisericii Al-Tahera, una din cele 14 distruse de Statul Islamic în provincia Ninive.

Sute de mii de creștini au fost nevoiți să fugă din nordul Irakului în perioada 2014-2017, când regiunea a fost ocupată de gruparea extremistă islamică.

Papa Francisc este primul lider al bisericii romano-catolice care a vizitat Irakul, pentru a transmite un mesaj pentru coexistența pașnică a musulmanilor și minorității creștine.

Sâmbătă, el s-a întâlnit în orașul Najaf cu ayatollahul Ali al-Sistani, unul din clericii islamici șiiți de cel mai înalt nivel.

Luni, la plecarea de la Bagdad, Papa a spus că Irakul va rămâne mereu „în inima” sa.

Călătoria a fost salutată de Iran, care este, ca și Irakul, o țară predominant șiită.

„Vizita Papei în Irak a fost... bună și importantă”, a spus luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Said Khatibzadeh.

În aprilie se așteaptă o creștere semnificativă a numărului disponibil de vaccinuri

Ungaria - unde se vaccinează și cu produsele din Rusia și China.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se aşteaptă la o creștere semnificativă a numărului de vaccinuri disponibile în Uniunea Europeană începând de luna viitoare/

„Din aprilie încolo, cantităţile s-ar putea dubla din nou conform planurilor producătorilor, aceasta şi pentru că noi vaccinuri urmează să fie aprobate", a declarat Von der Leyen ediţiilor de luni ale cotidianelor locale Stuttgarter Zeitung şi Stuttgarter Nachrichten.

Şefa executivului european se aşteaptă la „o medie de circa 100 de milioane de doze pe lună în al doilea trimestru, un total de 300 de milioane până la sfârşitul lui iunie".

„Vreau ca fiecare fetiță și femeie din țara noastră să știe – ea poate să devină oricine-și dorește”(Președinta Maia Sandu)

Președinta Maia Sandu în biroul Europei Libere, Chișinău, 3 martie 2021.

„Vreau ca fiecare fetiță și femeie din țara noastră să știe – ea poate să devină oricine-și dorește” a declarat președinta Maia Sandu într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a femeii, pe 8 martie.

Președinta a continuat: „Trebuie să curmăm violența în familie, ce afectează mai ales femeile. Avem de muncit ca să asigurăm egalitate economică între femei și bărbați”. „Ne dorim o societate în care toți oamenii să-și poată realiza potențialul pe deplin, în armonie și respect”a mai spus președinta Maia Sandu.

Israelul se redeschide după ce a vaccinat peste 55% din populație

S-au redeschis restaurantele, economia revine treptat la normal, Tel Aviv, Israel, 7 martie 2021

În Israel a fost lansată redeschiderea economiei, după un an de lockdown impus pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus. Restaurantele s-au redeschis, în interior pot lua masa numai cei care au fost vaccinați, păstrând regulile de igienă și distanțare socială. Israelul conduce în topul vaccinărilor în lume, peste 55% din populație a primit cel puțin prima doză de vaccin anti Covid-19, peste 40% sunt deja vaccinați și cu a doua doză și a fost introdus așa-numitul „certificat verde” de vaccinare.

Se redeschis teatrele și sălile de concert, tot pentru cei vaccinați, pe stadioane este permis accesul a până la 1.500 de persoane.

Totodată, toți cetățenii israelieni și rezidenți permanenți se vor putea întoarce în țară, după ce mii au fost blocați în afara hotarelor dar revenirea se va face treptat.

Iranul cere țărilor europene să evite „orice amenințări sau presiuni”

Președintele iranian Hassan Rohani, Teheran, 10 februarie 2021.

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a cerut duminică ţărilor europene să evite „orice ameninţare sau presiune" în negocierile cu Teheranul pe tema programului nuclear al republicii islamice, în timpul unei întrevederi cu şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney.


Președintele american Joe Biden ar dori ca Statele Unite să revină - în anumite condiții - la acordul nuclear internațional cu Iranul, încheiat în 2015 dar pe care America l-a păsărit, unilaterla, în 2018, sub administrația Trump. Strategia administrației Biden se bucură de sprijinul partenerilor europeni: Germania, Franța și Marea Britanie. Recent, Germania, Franţa şi Marea Britanie au renunţat la un proiect de rezoluţie prin care denunţau Teheranul pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru decizia Iranului de a suspenda anumite inspecţii asupra programului său nuclear.

Acordul internațional prevede reducerea treptată a sancțiunilor internaționale împotriva Teheranului în schimbul unei limitară drastice, numai la domeniul civil, al programului nuclear iranian. Administrația Trump a reimpus toate sancțiunile iar acum Teheranul condiționează reluarea dialogului cu Washngton-ul de ridicarea cel puțin a unor sancțiuni.

Cancelara Germaniei avertizează că pandemia a accentuat discrepanța între genuri

Cancelara Germaniei, Angela Merkel în timpul reuniunii Consiliului european, Bruxelles, 5 martie 2021

Pandemia de coronavirus, a avertizat cancelare Germaniei, Angela Merkel, riscă să arunce societățile în vechile stereotipuri: „Iar sunt în primul rând femeile care trebui să jongleze între treburile casei, copii și carieră” a arătat cancelara în podcast-ul ei săptămânal. „Încă nu am ajuns unde am fi vrut” a declarat Merkel, cu referire la locul femeilor în conducerea marilor companii private sau în politică, pledând totodată pentru egalitatea genurilor în toate domeniile. „Femeile trebui să poată câștiga la fel de mult ca bărbații” a mai cerut cancelara germană.

SUA acuză Rusia de dezinformare privind eficacitatea și siguranța vaccinurilor anti Covid-19

Belgrad: coadă la un centru de vaccinare anti Codi-19 cu produsul firmei chineze Sinopharma, Serbia, feburarie 2021.

Statele Unite acuză serviciile ruse de informații că au lansat o campanie de dezinformare legată de eficacitatea vaccinurilor anti Covid-19 produse în Occident, relatează Wall Street Journal. Potrivit Departamentului de stat, patru pagi de internet, legate de serviciile de informații rusești, publică articole în care este pus sub semnul întrebării eficacitatea vaccinurilor sau induc temeri privind efectele secundare ale vaccinurilor anti Covid-19.

Articolele scot în evidență criticile sau dubiile formulate în presa occidentală, omițând contextul sau alte informații, cel puțin la fel de serioase, despre eficiența, eficacitatea și siguranța vaccinurilor, relatează WSJ. Paginile respective sunt site-uri de nișă, fără un impact deosebit la public.

Republicanii în Senatul american vor să blocheze Nord Stream 2

Cinci lucruri despre Nord Stream - 2
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00

Senatorul republican Ted Cruz a anunțat că va bloca numirea noului director al Agenției Centrale pentru Informații (CIA), diplomatul Williams Burns pentru a forța administrația Biden că continue regimul de sancțiuni împotriva firmelor care lucrează la controversatul gazoduct Nord Stream 2, gândit să aducă gaze din Rusia direct în Germania, prim Marea Baltică, ocolind tranzitul prin Ucraina.

Congresul american se opune proiectului, la fel ca mai multi aliați est-europeni din NATO – în primul rând Polonia și statele baltice – pe motiv că va mări dependența energetică a Europei occidentale de Rusia. Pentru moment, Germania și cancelara Angela Merkel se declară decise să ducă proiectul la bun sfârșit, cancelara reamintind că este de „importanță strategică” pentru țara sa și restul țărilor europene.

Aproape 300 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în toată lumea

Paris - coadă la un centru de vaccinare anti Covid-19.

Cea mai mare campanie de vaccinare din istorie a ajuns la 299 de milioane de doze administrate în 111 țări, potrivit datelor centralizate de Bloomberg. Ritmul de vaccinare mediu din ultima săptămână a fost de circa 7,75 milioane de doze pe zi.

În SUA, țară care a raportat în total aproape 30 de milioane de cazuri de coronavirus, au fost făcute 87,9 milioane de doze. Ritmul de vaccinare din ultima săptămână a fost de 2,16 milioane de doze pe zi, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de 6 luni pentru a imuniza cu două doze 75% din populația Statelor Unite.

„Topul” vaccinărilor este condus în continuarea de Israel, cu peste 95 de doze de vaccin administrate la 100 de persoane. În Europa, Marea Britanie a vaccinat cel mai mult, procentual, urmată de Serbia și Ungaria.

Protest la București împotriva unei presupusei obligații de vaccinare

Romania - Protest impotriva masurilor medicale anti-covid organizat de Alianta Parintilor impreuna cu Asociatiile Pro Consumatori, Medici pentru Consimtamant Informat, Neam Unit si Pro Decizii Informate, in Parcul Izvor din fata Palatului Parlamentului, i

La București, duminică 7 martie, în jur de 1.200 de persoane au protestat împotriva unei posibile vaccinării obligatorii pentru prevenirea răspândirii COVID-19. La protestul organizat pe rețelele sociale s-au afișat pancarte cu mesaje anti-vaccin și steaguri tricolore. La eveniment au participat și co-fondatorii Alianței pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu și George Simion, relatează G4media.

S-a manifestat și împotriva unui eventual pașaport de vaccinare. Unii dintre participanţi poartă mască de protecţie sanitară, însă mulţi dintre ei nu respectă această măsură şi nici pe cea privind distanţarea fizică, relatează News.ro. Organizatorii mai susţin că „tema” protestului, aceea privind vaccinarea obligatorie, este una „care ne priveşte pe toţi indiferent de preferinţe politice”. Ei consideră că paşaportul de vaccinare este "discriminatoriu şi încalcă bazele fundamentale ale Uniunii Europene, privind libera circulaţie a cetăţenilor".

Ei reclamă faptul că proiectul legii vaccinării ar da dreptul autorităţilor să vaccineze în mod obligatoriu populaţia în condiţii epidemiologice speciale.

Acţiuni similare sunt organizate duminică după amiază şi în alte oraşe din ţară, cum ar fi Oradea şi Sibiu, notează Agerpres.

Mai multe despere proiectul legii vaccinări, care a trecut de Senat și sa află acum în Camera Deputaților.

Bucureștii reintră în „scenariul roșu” din cauza creșterii numărului de noi infectări

Româmia - București.

Începând de duminică noaptea, 7 spre 8 martie 2021, în capitala României s-au reînchis restaurantele , teatrele, cinematografele, sălile de jocuri de noroc, cafenelele și cluburile a decis duminică dimineață de Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență după ce Bucureștiul a intrat în scenariul roșu cu o rată a incidenței de peste 3 la mia de locuitori.

O discuție a fost dacă măsura să se aplice de luni noaptea, după Ziua femeii, sau nu. A primat însă opinia specialiștilor în sănătate care au arătat că în București noua tulpină din Marea Britanie are transmitere comunitară, fiind depistate și cazuri de infectare cu tulpina sud-africană, riscul fiind crescut din cauza supra-agomerării secțiilor de terapie intensivă.

De altfel, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că ”Ne confruntăm cu riscul răspândirii mai rapide din cauza noii tulpini care devine din ce în ce mai predominantă peste tot şi un sistem sanitar care oricum este aglomerat în acest moment”.

Arafat a precizat că deocamdată măsurile sunt la nivel local și zonal, dar că dacă continuă creșterea ”Vom ajunge să luăm măsuri naţionale mult mai drastice şi asta încercăm să evităm.

Mai multe: romania.europalibera.org

Sute de oameni au ieşit să protesteze, duminică după-amiază, faţă de măsura de carantinare a Timişoarei, decizie care intră în vigoare în noaptea de duminică spre luni, la ora 00.00.

Pe de altă parte, Ministrul Educației a declarat că examenele naționale se vor desfășura la data programată, cu prezența fizică a elevilor, indiferent de evoluția epidemiei de coronavirus. Sorin Cîmpeanu a precizat că se poartă discuții în acest sens cu reprezentanții Comitetului Național pentru Situații de Urgență, relatează Hotnews.

La un an de la primul caz de COVID-19 în R. Moldova, Maia Sandu își îndeamnă concetățenii la prudență

La împlinirea unui an de la confirmarea primului caz de infectare cu COVID-19 în R. Moldova, pe 7 martie, președinta Maia Sandu și-a îndemnat concetățenii să poarte mască, să evite locurile aglomerate, să se spele pe mâini și să se vaccineze atunci când vaccinul va fi disponibil. Sandu care conduce un efort de asigurare a R. Moldova cu vaccinuri a mai scris într-un mesaj pe Facebook că insistă pe lângă Organizația Mondială a Sănătății și producători să faciliteze achiziția numărului necesar de doze de către Chișinău prin intermediul platformei COVAX. R. Moldova a început campania de vaccinare pe 2 martie datorită unei donații de vaccinuri din partea României, urmată de o donație prin intermediul COVAX. Aproape 5 200 de lucrători medicali au primit prima doză de vaccin AstraZeneca în primele cinci zile ale campaniei. De la începutul pandemiei COVID-19 a ucis în R. Moldova aproape 4 100 de persoane, inclusiv aproape 100 de lucrători medicali, numărul cazurilor confirmate de infectare apropiindu-se de 200 de mii.

Aflat în vizită în Irak, papa Francisc s-a rugat pentru victimele războiului din această țară

Aflat în vizită în Irak, papa Francisc s-a rugat pentru victimele războiului din această țară, în apropierea unei biserici din orașul nordic Mosul, care a fost devastat de jihadiștii Statului Islamic. Ceremonia religioasă a avut loc în curtea bisericii Al-Tahera, una din cele 14 distruse de Statul Islamic în provincia Nineveh. Sute de mii de creștini au fost nevoiți să fugă din nordul Irakului în perioada 2014-2017, când regiunea a fost ocupată de gruparea extremistă islamică. Francisc este primul lider al bisericii romano-catolice care vizitează Irakul, dorind să transmită un mesaj pentru coexistența pașnică a musulmanilor și minorității creștine. Sâmbătă, el s-a întâlnit în orașul Najaf cu ayatollahul Ali al-Sistani, unul din clericii islamici șiiți de cel mai înalt nivel.

Poliția dă sute de avertismente și închide două cluburi pentru încălcarea normelor antiepidemice

Piața Centrală din Chișinău s-a redeschis. Măști, scanere și alte „măsuri de securitate”

Poliția a dat sute de avertismente și a închis două cluburi de noapte pentru încălcarea normelor antiepidemice, în urma unor razii efectuate sâmbătă la unități comerciale, restaurante, centre de agrement, benzinării, dar și la domiciliile persoanelor obligate să se afle în autoizolare. Într-o notă informativă difuzată de poliție se spune că au fost inițiate proceduri contravenționale împotriva a cinci agenți economici din comerț și au fost întocmite procese verbale de contravenție pentru 56 de persoane care au încălcat regimul autoizolării. Cele mai multe încălcări, 120, au fost descoperite în două cluburi de noapte din Chișinău, a căror activitate a fost sistată. Sâmbătă, în R. Moldova au fost înregistrate 1 620 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, cu peste 100 mai multe decât în aceeași zi a săptămânii precedente. Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a declarat Europei Libere că, pentru a opri creșterea numărului de infectări, autoritățile au de ales între înăsprirea restricțiilor și controlul mai strict al respectării celor existente.

Aproape 5 200 de angajați din sectorul medical au primit prima doză de vaccin anti-COVID 19

Aproape 5 200 de angajați din sectorul medical au primit prima doză de vaccin împotriva COVID-19 până sâmbătă, potrivit datelor anunțate de ministerul sănătății, la finalul zilei a cincea a campaniei de vaccinare. R. Moldova a început campania de vaccinare pe 2 martie, datorită unei donații de vaccin AstraZeneca făcută de România, urmată de o donație prin platforma internațională COVAX, fiindu-i livrate în total 36 de mii de doze. AstraZeneca se administrează în două doze, cu rapelul la 8 săptămâni de la prima doză. R. Moldova se află în așteptarea altor donații de vaccin, dar a întâmpinat dificultăți la încheierea unor contracte de achiziție directe cu producătorii de vaccinuri, din cauza ofertei limitate.

Încarcă mai mult

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG