Linkuri accesibilitate

Guvernul din Afganistan a dat vina pe talibani pentru atacurile cu rachete de sâmbătă dimineața


Militari din armata afgană la un post de control de lângă Kabul. 18 noiembrie 2020

Guvernul din Afganistan a dat vina pe talibani pentru atacurile din zorii zilei de astăzi cu rachete care au lovit zonele rezidențiale din Kabul, omorând cel puțin opt persoane și rănind încă aproximativ o duzină.

Atacul a avut loc cu câteva ore înainte ca secretarul de stat american, Mike Pompeo, să se întâlnească în Qatar cu echipele de negocieri ale talibanilor și ale guvernului afgan, în încercarea de a dinamiza negocierile de pace și cu două zile înainte de o conferință majoră a donatorilor pentru Afganistan care va începe la Geneva.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne afgan a spus, într-o declarație video, că „talibanii au tras 24 de rachete” în cinci districte diferite din Kabul, inclusiv în zonele din apropierea cartierului diplomatic .

Talibanii au negat prompt orice implicare în atac.

Așa-numitul grup extremist Statul Islamic (IS) și-a asumat responsabilitatea pentru atacurile de astăzi asupra Kabulului.

Președintele afgan Ashraf Ghani a condamnat atacurile și și-a reiterat cererea de reducere a violenței, urmată de încetarea focului.

Departamentul de Stat american anunțase ieri că Mike Pompeo intenționează să se întâlnească separat astăzi, pe 21 noiembrie, cu delegații guvernului afgan și negociatorii talibani la Doha, capitala Qatarului.

Secretarul de stat Mike Pompeo se află într-un turneu prin Europa și Orientul Mijlociu după alegerile prezidențiale americane care au fost pierdute de președintele în funcție Donald Trump.

La începutul acestei săptămâni, Pentagonul a anunțat că va retrage în curând aproximativ 2.000 de soldați americani din Afganistan, accelerând programul stabilit într-un acord din februarie între Washington și talibani care prevede o retragere completă a trupelor americane la mijlocul anului 2021.

Atacurile talibanilor și ale altor militanți extremiști au crescut în Afganistan - și în special în Kabul - de când discuțiile de pace dintre guvernul afgan și talibani au intrat în impas.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG