Linkuri accesibilitate

WSJ: Un tribunal britanic a înghețat active de până la 5 miliarde de dolari legate de presupusul furt de la o bancă kazahă


Un tribunal din Marea Britanie a înghețat active în valoare de până la 5 miliarde de dolari legate de presupusul furt de miliarde de dolari de la banca BTA din Kazahstan, a informat The Wall Street Journal (WSJ), pe 1 decembrie.

Potrivit ziarului, Enterprise and Property Courts din Anglia și Țara Galilor a ordonat, pe 13 noiembrie, să înghețe activele și banii din conturile instituțiilor financiare din șase țări și o franciză Burger King din Kazahstan.

Potrivit sursei citate, hotărârea s-a bazat în cea mai mare parte pe o petiție a băncii de stat BTA, care susține de ani de zile că fostul său președinte, Mukhtar Abliazov, un critic al guvernului kazah, ar fi delapidat peste 6 miliarde de dolari.

Petiția instituției financiare kazahă acuză unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri și investitori din Kazahstan, Bolat Otemuratov, că l-a ajutat pe Abliazov să ascundă banii furați de la bancă. Otemuratov, care este cunoscut de mulți ani ca fiind un apropiat al fostului președinte Nursultan Nazarbaev și al familiei sale, a negat acuzațiile prin intermediul purtătorului său de cuvânt, care a declarat pentru WSJ că acuzațiile s-au „bazat mai ales pe documente false oferite de instituția financiară BTA”.

Boulat Otemuratov (arhivă)
Boulat Otemuratov (arhivă)

Banca BTA îl acuză, de asemenea, pe fostul oficial kazah, Viktor Hrapunov, care actualmente locuiește în Elveția, și pe membrii familiei sale că l-ar fi ajutat pe Abliazov să fure banii.

Ilias, fiul vitreg al lui Hrapunov, este căsătorit cu fiica lui Ablyazov, Madina.

Înainte de relatarea din WSJ, Abliazov a scris despre acuzațiile aduse lui Otemuratov pe Facebook, numindu-l „portofelul lui Nazarbaev”, care, în numele fostului președinte, ar deține active ale lui Nazarbaev care au o valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari.

Potrivit lui Abliazov, acuzațiile împotriva lui Otemuratov sunt motivate politic și ar fi o încercare de „a-l distruge fizic și financiar” și de a-l scoate din scena politică a Kazahstanului.

Mukhtar Abliazov
Mukhtar Abliazov

Abliazov a mai susținut că puternicul președinte al Comitetului kazah pentru securitate națională (KNB), Karim Masimov, se află în spatele ultimei mișcări a BTA, prin care spune că Masimov vrea să-l discrediteze pe Nazarbaev și să-l lipsească de bunuri.

Compania Verny Capital a lui Otemuratov a emis o declarație în care spune că Otemuratov se afla la Nur-Sultan și a continuat să lucreze ca de obicei, concentrându-se pe activități sociale și recunoscând că el și mai mulți indivizi erau inculpați într-un dosar la un tribunal britanic.

Ilias Hrapunov a declarat la rîndul său într-un comunicat de presă că acuzațiile împotriva sa sunt „ridicole și fictive” și se bazează în principal pe „hârtii inventate”. El susține că BTA a adus in instanță cazul lui Otemuratov pentru a-l anihila ca oponent politic.

Nazarbaev, în vârstă de 80 de ani, care a renunțat în martie anul trecut, după aproape treizeci de ani la funcția de președinte, continuă să joace un rol cheie în politicile interne și externe ale țării, în calitate de lider al partidului de guvernământ Nur-Otan și de președinte al puternicului Consiliu de Securitate și se bucură de puteri aproape nelimitate ca „lider al națiunii”.

De mulți ani, Otemuratov și structurile sale de afaceri au fost considerate asociate cu Nazarbaev și cu membrii familiei sale.

Purtătoarea de cuvânt al lui Otemuratov, a declarat pentru WSJ că relatările din presa kazahă care susțin că asocierea magnatului cu Nazarbaev sunt exagerate, adăugând că averea lui Otemuratov ar fi de 3,2 miliarde de dolari.

Potrivit lui Forbes, Otemuratov este cea de-a 764-a persoană cea mai bogată din lume.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG