Linkuri accesibilitate

Continuă negocierile asupra Brexit, ajunse la un nou termen limită


Boris Johnson și Ursula von der Leyen

Marea Britanie și Uniunea Europeană vor continua discuțiile, ajunse la un nou termen limită, 13 decembrie, pentru depășirea impasului ce ar putea conduce la un Brexit fără acord, la sfârșitul anului. Negociatorii vor încerca să atingă o înțelegere asupra drepturilor de pescuit, a regulilor pentru comerțul echitabil și a modului în care va fi monitorizat un acord post-Brexit.

Premierul britanic Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au declarat, pe 11 decembrie, că un Brexit fără acord este probabil. Chiar dacă cele două părți nu reușesc să-și depășească divergențele până la termenul limită, acestea ar putea încerca totuși să continue discuțiile.

Marea Britanie a părăsit UE pe 31 ianuarie 2020, dar țara a rămas pe piața unică și în uniunea vamală a blocului, practic, în aceleași condiții. Perioada de tranziție se încheie pe 31 decembrie, când Marea Britanie va părăsi definitiv UE.

Lipsa unui acord care să reglementeze comerțul dintre cele două părți, în valoare de aproximativ 1 trilion de dolari pe an, ar putea crea haos la frontiere, impunerea unor tarife și a altor măsuri. Scenariul respectiv ar putea perturba, de asemenea, piețele financiare și lanțurile de aprovizionare din Europa, într-un moment în care economiile deja au de suferit din cauza pandemiei de coronavirus.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG