Linkuri accesibilitate

Rusia și Belarus au un acord de cooperare în operațiuni polițienești și de securitate (VIDEO)


„Marșul eroilor” - zeci de mii continuă să protesteze la Minsk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:37 0:00

„Marșul eroilor” - zeci de mii continuă să protesteze la Minsk - imagini de arhivă

Autoritățile ruse și belaruse au semnat luna trecută un nou acord de cooperare care va permite operațiuni polițienești și de securitate pe teritoriul belarus ale Gărzii Naționale din Rusia (Rosgvardia), care e subordonată direct Kremlinului.

Un portal legislativ oficial din Belarus a publicat în 18 decembrie documentul de patru pagini semnat de ministerul de interne de la Minsk și Serviciul Federal Rosvgardia în 19 noiembrie, și care spune că intră imediat în vigoare. Potrivit acordului, fiecare parte semnatară poate efectua omai multe tipuri de operațiuni de menținere a ordinii pe teritoriul celeilalte dacă o asemenea asistență e în interesul acelei părți.

Acordul de cooperare survine în timp ce forțele de securitate belaruse loiale președintelui Aleksandr Lukașenka continuă să reprime cu violență protestele antiguvernamnetale declanșate după alegerile prezidențiale din 9 august, despre care opoziția din Belarus spune că au fost trucate.

Lukașenka, aflat la putere din 1994, i-a cerut deja omologului său rus Vladimir Putin sprijin pentru a reprima mișcarea de opoziție.

Acordul vorbește despre cooperare în operațiuni de menținere a ordinii publice, combatere a extremismului și terorismului, și protejare a infrastructurii energetice și de combustibil.

XS
SM
MD
LG