Linkuri accesibilitate

Maia Sandu retrimite Parlamentului „independența justiției”


Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a retrimis legislativului proiecte de măsuri pentru asigurarea independenței justiției, aprobate de parlament anul trecut cu votul socialiștilor și Platformei Pentru Moldova, din care fac parte și deputații Partidului Șor.

Documentele retrimise la Parlament sunt Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia, informează IPN.

Maia Sandu spune că proiectul trebuie să prevadă un mecanism de evaluare externă a judecătorilor, dar și o reformă a sistemului anti-corupție.

Este necesară și asigurarea verificării efective a declarațiilor de avere și interese ale judecătorilor și procurorilor, ca și o lege care să permită confiscarea averilor ilicite ale funcționarilor publici și demnitarilor, a mai spus șefa statului.

„Solicit Parlamentului să includă aceste acțiuni în strategie. Nu ne mai permitem să aprobăm Strategii care arată bine pe hârtie, dar nu aduc schimbări reale în justiție”, a declarat președinta țării.

Evenimentul are loc pe fondul adâncirii tensiunilor dintre Maia Sandu și majoritatea „tehnică” formată în parlament de socialiști și aliații lor după ce șefa statului a cerut votul legislativului pentru candidata ei la postul de premier, Natalia Gavriliță, la 11 februarie.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG