Linkuri accesibilitate

SUA impun noi sancțiuni împotriva regimului din Belarus


Statele Unite ale Americii au impus restricții de viză pentru 43 de cetățeni belaruși „responsabili de subminarea” democrației în Belarus, inclusiv unor înalți oficiali din justiție și procuratură.

Secretarul de stat Antony Blinken a emis o declarație în care spune că Washingtonul rămâne îngrijorat de „reprimarea violentă și continuă a protestatarilor pașnici, a activiștilor pro-democrație și a jurnaliștilor” de către guvernul controlat de liderul autoritar Alexandr Lukașenka.

În declarație sunt menționate ultimele raiduri ale poliției efectuate la organizația pentru drepturile omului Viasna și la Asociația jurnaliștilor din Belarus, din 16 februarie, precum și decizia de condamnare la doi ani de închisoare a jurnalistelor de la televiziunea Belsat - Katiarina Andreeva și Daria Ciulțova, din 18 februarie, pentru o transmisiune live de la proteste calificată de instanță drept „organizarea de evenimente cu scopul perturbării ordinii publice”.

Organizațiile pentru drepturile omului din Belarus le consideră pe cele două jurnaliste drept „prizonieri politici” și au cerut eliberarea lor imediată și retragerea tuturor acuzațiilor împotriva lor.

SUA i-a adăugat pe cei 43 cetățeni belaruși la o listă cu sancțiuni similare impuse altor 66 de cinovnici din Belarus. În declarația sa, Antony Blinken a mai spus că „poporul belarus merită alegeri libere și corecte”.

XS
SM
MD
LG