Linkuri accesibilitate

40 de ani de la atacul terorist asupra Europei Libere, la München. Pagini din istoria RFE/RL

Pe 21 februarie 1981, sâmbătă seara, la ora 21.47, la sediul postului de radio Europa Liberă de la München s-a produs o explozie puternică. Au fost răniți patru angajați ai radioului, dintre care unul foarte grav, și doi locatari din preajmă - explozia a spart geamurile caselor pe o rază de o sută de metri. Din fericire, nimeni nu a fost ucis. Bomba de aproape 15 kg de Nitropenta - explozibil de tip „plastic”, de producţie românească - a fost plasată lângă un zid al clădirii, în apropierea Serviciului cehoslovac al posturilor de radio Europa Liberă / Libertatea (RFE/RL). Deflagraţia a fost atât de puternică încât a fost înregistrată de seismografe, producând daune considerabile, evaluate la peste 2 milioane de dolari.


Mult mai târziu, după destrămarea blocului sovietic și căderea Zidului de la Berlin, documente descoperite în arhivele securității germane STASI au scos la iveală faptul că atacul a fost organizat de gruparea teroristului sud-american Ilich Ramirez Sanchez, cunoscut sub numele Carlos „Șacalul”, la comanda Securității regimului lui Nicolae Ceaușescu din România. Atentatorii au vizat secţia română a postului, însă, dintr-o greşeală, bomba a lovit redacţia cehă. Despre planurile atentatului cunoșteau și serviciile speciale ale regimurilor comuniste din Ungaria și Republica Democrată Germană (RDG).

După cum scria, în 1996, Richard H. Cummings, fostul şef al serviciului de securitate al RFE/RL în perioada 1980-1995, grupul teroristului Carlos a studiat în detaliu rapoartele serviciilor secrete privind activitatea radioului în zilele de sâmbătă, între orele 21.00 și 01.00 noaptea, care spuneau că în clădire s-ar afla în acel interval până la 20% din angajați, deoarece luminile sunt aprinse în cca 40% din încăperi. Dar atentatorii s-au înșelat, în momentul deflagrației, în clădire se aflau numai aproximativ 40 din totalul de o mie de angajați.

Iată câteva imagini din istoria RFE/RL, până la și după atentatul din 1981, de la München.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG