Linkuri accesibilitate

FBI oferă recompensă pentru prinderea „bucătarului lui Putin”


Prigojin servindu-l pe președintele rus Putin la un dineu pentru oameni de știință și jurnaliști străini în restaurantul Cheval Blanc din Complezul de echitație de la marginea Moscovei, 11 noiembrie 2011
Prigojin servindu-l pe președintele rus Putin la un dineu pentru oameni de știință și jurnaliști străini în restaurantul Cheval Blanc din Complezul de echitație de la marginea Moscovei, 11 noiembrie 2011

Evgheni Prigojin pretinde că e folosit ca „țap ispășitor” pentru a ascunde „prăpastia imensă dintre statul paralel și poporul” din America.

FBI oferă recompensă pentru prinderea afaceristului rus Prigojin

Statele Unite oferă 250.000 de doalri pentri orice informație care ar duce la arestarea omului de afaceri rus apropiat de Kremlin Evgheni Prigojin pentru presupusul său amestec în alegerile prezidențiale din 2016.

Anunțul Birodului Federal de Investigații (FBI) spune că Prigojin e căutat pentru implicare „într-o conspirație de a frauda Statele Unite cu scopul de a interveni în procesul politic american, inclusiv în alegerile prezidențiale din 2016”.

Într-o declarație pentru Radio Europa Liberă, FBI a confirmat că a oferit o recompensă pentru Prigojin, dar a refuzat să explice de ce face asta acum. Omul de afaceri rus este unul din cei 13 ruși căutați pentru presupusul lor amestec în alegerile americane.

Pe numele lui Prigojin a fost emis un mandat de arestare în 2018.

Într-un mesaj pe Telegram Evgheni Prigojin spune că e folosit ca „țap ispășitor” pentru a ascunde „prăpastia imensă dintre statul paralel și poporul” din America.

Poreclit „bucătarul lui Putin” din cauză că e proprietarul companiei de catering care furnizează mâncare pentru evenimentele de la Kremlin, Prigojin controlează Agenția de cercetare pentru internet de la St. Petersburg, așa-numita fabrică de troli despre care se bănuiește că a dus o masivă campanie online menită să influențeze viața politică din Statele Unite și din alte țări.

Omul de afaceri rus căutat de FBI controlează și firma de securitate care a recrutat mercenari folosiți de Putin în Ucraina, Siria și câteva țări africane.

Guvernul rus a negat că se amestecă în viața politică a altor țări.

Cu toate acestea, o evaluare comună a serviciilor americane de informații din ianuarie 2017 a ajuns la concluzia că „Putin și guvernul rus au dorit să ajute la creșterea șanselor electorale ale președintelui în funcție Trump, când va fi posibil”.

Schema Manafort-Kilimnik-Trump Putin.
Schema Manafort-Kilimnik-Trump Putin.

FBI l-a adăugat pe lista celor căutați și pe omul de afaceri ucrainean Konstantin Kilimnik, oferind și în cazul acestuia o recompensă de 250.000 de dolari pentru orice informație care ar duce la prinderea lui. În 2018 pe numele lui Kilimnik a fost emis un mandat de arestarea sub acuzația de obstrucționare a justiției.

Kilimnik a fost asistentul consultantului politic american Paul Manafort, când Manafort lucra în Ucraina pentru fostul președinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici. Mai tîrziu, Manafort a fost șeful campaniei electorale a lui Trump.

Konstantin Kilimnik, despre care se crede că are legături cu serviciile de informații rusești, a fost acuzat și de activități ilegale de lobby pentru guvernul lui Ianukovici.

Potrivit unui raport al Senatului american din 2020 legat de presupusa ingerință în alegerile din 2016, „este posibil ca Kilimnik să fi servit drept canal al lui Manafort pentru serviciile ruse de informații, și e posibil ca aceste servicii să fi încercat să profite de Manafort pentru a avea acces la campania lui Trump”. (LȘ)

XS
SM
MD
LG