Linkuri accesibilitate

Rusia: Putin ar putea să stea la putere până în 2036.


Imagine de arhivă

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat legea care i-ar putea permite să stea la putere până în 2036. Legea, aprobată de ambele camere ale parlamentului, pune în concordanță legislația electorală cu modificările Constituției aprobate prin referendum anul trecut.

Una din ele resetează la zero numărul de mandate pe care le poate deține Putin consecutiv, permițîndu-i să încerce să fie reales în 2024, și din nou în 2030, dacă dorește asta. Potrivit actualei legi electorale, un președinte rus nu are voie să dețină trei mandate de șase ani unul după altul. Putin se află acum la al doilea mandat al său consecutiv. Amendamentele constituționale au fost inițiate de liderul rus, acum în vîrstă de 68 de ani, în ianuare 2020. Vladimir Putin conduce Rusia ca premier sau președinte de la sfîrșitul anului 1999.

Rezultatul referendumulului din vara trecută a declanșat ample acțiuni de protest la Moscova, dispersate cu violență de forțele de ordine. Potrivit unui sondaj de opinie de luna trecută al Centrului independet de sondaje rus Levada, 41 la sută dintre ruși nu doresc ca Vladimir Putin să rămână la putere după expirarea actualului său mandat în 2024.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG