Linkuri accesibilitate

NATO sprijină răspunsul SUA la acțiunile destabilizatoare ale Rusiei


Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg (dreapta), și secretarul de stat al SUA Antony J. Blinken (stânga)

Aliații NATO sprijină și se solidarizează cu Statele Unite, în acțiunile lor de răspuns față de activitățile destabilizatoare ale Rusiei, se arata în comunicatul Alianței Nord Atlantice, publicat astăzi. Potrivit comunicatului, Rusia continuă să demonstreze un comportament „destabilizator”, inclusiv prin încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și Georgiei și a continuat să nu isi respecte obligațiile internaționale asumate, inclusiv Memorandumul de la Budapesta.

„Ne solidarizăm cu Statele Unite. Condamnăm atacul asupra lui Alexei Navalnîi, un lider al opoziție ruse, prin utilizarea unui agent nervos interzis din grupul Noviciok. Orice utilizare a armelor chimice, în orice caz, este o încălcare evidentă a dreptului internațional și este contrară Convenției privind armele chimice. Rapoartele conform cărora Rusia a încurajat atacurile împotriva forțelor SUA și NATO în Afganistan sunt, de asemenea, îngrijorătoare, se mai arata în comunicatul NATO.

Aliații vor continua să lucreze în strânsă consultare pentru a aborda acțiunile Rusiei, care ”constituie o amenințare la adresa securității euro-atlantice. Solicităm Rusiei să înceteze imediat comportamentul său destabilizator și să își respecte obligațiile internaționale, așa cum fac aliații lor, inclusiv controlul armelor existente, dezarmarea și acordurile și angajamentele de neproliferare. De asemenea, cerem Rusiei să-și înceteze provocările și să detensioneze imediat situația de la frontierele Ucrainei și în Crimeea anexată ilegal.

În comunicat se mai spune și că:

„NATO rămâne deschisă dialogului periodic, concentrat și semnificativ și unei relații constructive cu Rusia atunci când acțiunile Rusiei fac acest lucru posibil. Regretăm că Rusia continuă să desconsidere invitația NATO de la începutul anului 2020 de a organiza o reuniune a Consiliului NATO-Rusia.”

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG