Linkuri accesibilitate

Kârgâzstan - Tadjikistan: apel la respectarea acordului de încetare a luptelor


Urme ale luptelor de frontieră dintre Kârgâzstan și Tadjikistan, satul Maksat din regiunea kârgâză Leilek, 2 mai 2021.

Preşedintele Kârgâzstanului, Sadîr Japarov, a lansat duminică un apel la respectarea armistiţiului încheiat cu Tadjikistanul după cele mai grave confruntări de la frontieră dintre aceste două ţări din Asia Centrală din ultimii 30 de ani.

Într-o discurs adresat naţiunii, Sadîr Japarov a propus crearea unei „comisii de menţinere a păcii", formată din persoane în etate din comunităţile kârgâze şi tadjice din zonele disputate, „pentru a preveni noi conflicte".


Cele două foste republici sovietice au semnat joi un armistiţiu pentru a pune capăt violenţelor. Dar tirurile au continuat vineri şi sâmbătă de ambele părţi, a spus Bişkekul, determinând o întâlnire a şefilor comitetelor de securitate naţională tadjic şi kârgâz.

Ulterior, armistiţiul a fost respectat fără incidente, potrivit autorităţilor de la Bişkek. Şefii comitetelor de securitate au semnat, de asemenea, un protocol privind delimitarea frontierei, fără a detalia însă conţinutul acestuia.

Potrivit Bişkekului, violenţele au făcut cel puţin 34 de morţi de partea kârgâză, dintre care 31 de civili, şi peste 120 de răniţi.

Tadjikistanul, ţară autoritară şi închisă, nu a prezentat niciun bilanţ şi a raportat doar doi răniţi.

Porţiuni mari de frontieră nu au fost delimitate în Asia Centrală după destrămarea URSS, provocând frecvente tensiuni etnice accentuate de o luptă pentru accesul la resurse.

Luptele care au izbucnit joi sunt însă cele mai violente dintre Tadjikistan şi Kârgâzstan de la independenţa lor în 1991.

Acestea au fost raportate în mai multe zone frontaliere, în special în jurul enclavei tadjice Vorukh unde cele două ţări îşi dispută accesul la apă.

Potrivit Semilunii Roşii, circa 60.000 de persoane au fost forțate să se refugieze. Preşedintele kârgâz i-a încurajat duminică pe refugiaţi să se întoarcă acasă.


În pofida ciocnirilor, contactele dintre Tadjikistan şi Kârgâzstan au fost menţinute pentru detensionarea situaţiei. Sadîr Japarov şi omologul său tadjik, Emomali Rahmon, au discutat telefonic de două ori şi au convenit să se întâlnească în curând.

Rusia, putere regională, şi Uzbekistanul vecin şi-au oferit, de asemenea, oficiile de mediere.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG