Linkuri accesibilitate

Guvernul va aloca banii pentru organizarea alegerilor în tranșe


Premierul interimar Aurel Ciocoi
Premierul interimar Aurel Ciocoi

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat că banii necesari pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie vor fi transferați Comisiei Electorale Centrale în mai multe tranșe, transmite IPN. Premierul interimar spune că Fondul de Rezervă nu dispune de suma totală de 125 de milioane de lei solicitată de CEC, de aceea Guvernul va aloca, deocamdată, o primă tranșă pentru organizarea scrutinului, iar sumele pentru alte cheltuieli, cum ar fi salarizărea funcționarilor electorali, vor fi transferate mai târziu. Aureliu Ciocoi a făcut declarațiile într-o emisiune la postul public de televiziune Moldova 1, repetând că bugetul solicitat de CEC ar fi unul exagerat.

„Am avut o ședință cu membrii Comisiei Electorale Centrale, în timpul căreia i-am anunțat că Guvernul nu are cum satisface devizul de cheltuieli solicitat de CEC, în volum de 125 de milioane de lei. În prezent, în Fondul de Rezervă, pentru că exclusiv din Fondul de rezervă putem finanța organizarea alegerilor, avem 98 de milioane de lei. Ministerul Finanțelor a mai identificat bani și, cu mare străduință, depășim puțin suma de 120 de milioane de lei, dar sub nicio formă nu putem atinge suma de 125 de milioane”, a declarat Aureliu Ciocoi la postul TV Moldova 1.

„Vom transfera zilele acestea o parte din banii solicitați de CEC, urmând ca, în funcție de necesități, să le transferăm sume adiționale pe parcursul campaniei electorale. Important este să le dăm celor de la CEC o parte din bani pentru demararea proceselor organizatorice”, a spus Aureliu Ciocoi, adăugând că, între timp, Ministerul Finanțelor va identifica surse pentru a nu lăsa țara fără niciun leu în Fondul de Rezervă.

Din suma totală, CEC a prevăzut 12 milioane de lei pentru achiziții anti-COVID-19, însă premierul interimar crede că suma destinată acestor achiziții poate fi diminuată.

„Se va merge pe cheltuieli pragmatice, cheltuieli reale. O bună parte din cheltuieli reprezintă salariile membrilor CEC și birourilor electorale, de asta în situația de austeritate bugetară în care se află Republica Moldova putem oferi acești bani în tranșe. Sunt unele cheltuieli pe seama cărora ușor putem economisi, cum ar fi achiziționarea materialelor anti-COVID, care pot fi puse la dispoziția CEC din rezerva Ministerului Sănătății”, a mai spus Aureliu Ciocoi.

Anterior, președintele CEC Dorin Cimil a menționat că, în eventualitatea în care va fi redusă suma necesară bunei desfășurări a alegerilor, autoritatea electorală va fi nevoită să reducă din numărul secțiilor de votare destinate cetățenilor din diaspora.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG