Linkuri accesibilitate

Premierul Pașinian acuză armata azeră de „infiltrare” în Armenia


Nikol Pașinian la ședința Consiliului Național de Securitate al Armeniei, 13 mai 2021

Premierul interimar al Armeniei, Nikol Pașinian, a acuzat armata Azerbaidjanului de trecerea ilegală a frontierei de stat, într-o regiune din sud-estul țării, și încercarea de acaparare a teritoriului suveran armean.

Anul trecut, cele două țări au intrat în război din cauza enclavei separatiste Nagorno-Karabah. Conflictul de șase săptămâni a făcut mii de victime și s-a încheiat cu un armistițiu mediat de Moscova, prin care Armenia a cedat Azerbaidjanului teritorii considerabile pe care îl controlase de zeci de ani. În aprilie, Pașinian și-a dat demisia, în urma presiunilor opoziției, care l-a acuzat de trădare pentru că a semnat armistițiul. Pe 20 iunie, în Armenia urmează să aibă loc alegeri parlamentare anticipate.

După o ședință a Consiliului Național de Securitate, joi, 13 mai, Pașinian a spus că „situația este explozivă” în regiunea Syunik din sud-estul țării, unde trupele azere ar fi avansat câțiva kilometri pe teritoriul armean, miercuri, 12 mai, și au refuzat să se retragă.

Ministerul armean al apărării a declarat că forțele azere au încălcat și alte două segmente ale frontierei comune. Armata armeană spune că a reușit să oprească avansul trupelor azere, determinând o parte din acestea să se retragă.

Pașinian a spus că niciuna dintre părți nu a recurs la forță și că aproximativ 250 de militari azeri continuă să rămână pe teritoriul Armeniei. El a spus că Azerbaidjanul folosește „hărți false” pentru a revendica acele teritorii. „Este o încălcare a teritoriului suveran al Republicii Armenia și un act de infiltrare subversivă”, a declarat Nikol Pașinian.

Azerbaidjanul nu a comentat deocamdată acuzațiile.

Statele Unite, care fac parte din grupul de la Minsk pentru conflictul din Nagorno-Karabah, au declarat că „urmăresc îndeaproape” tensiunile în creștere și au îndemnat la reținere.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG