Linkuri accesibilitate

Chișinău: primele centre mobile de vaccinare anti Covid-19


La Chișnău s-au deschis primele două centre mobile de vaccinare: într-un autobuz , care va deservi și suburbiile orașului și un troleibuz. 26 mai 2021

Autoritățile sanitare încearcă să accelereze campania de vaccinare, care lansată la 2 martie, a trenat, parțial din cauza lipsei de vaccinuri, parțial din cauza reticenței oamenilor. Între timp, vaccinarea este deschisă pentru toată lumea.

Săptămâna trecută a fost lansat la Chișinău primul maraton al vaccinării, la Universitatea de Medicină, care potrivit prorectorului Marcel Abraș a fost un succes și a dovedit că „oamenii vor să se vaccineze”.

Miercuri 26 mai , la Chișinău, se lansează 2 puncte de vaccinare mobile: un troleibuz şi un autobuz, dotate şi asigurate cu personal calificat. Troleibuzul va circula în toate sectoarele capitalei, relatează TVR Moldova, iar autobuzul este destinat suburbiilor.

Unele persoane, care așteptau să se vaccineze, s-au plâns de lipsa de informații sau ceea ce păreau să fie condiții sanitare mai precare decât într-o policlinică sau într-un centru de vaccinare.

În lumea întreagă, pentru a accelera vaccinarea, autoritățile sanitare au apelat la locații netradiționale cum ar fi catedrale sau centre sportive sau „drive-through” - unde vaccinarea se face în mașina personală.

Conform ultimei hotărâri a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chişinău, în capitală se permite imunizarea anti-COVID-19 a tuturor locuitorilor, de la vârsta de 18 ani, la orice punct de vaccinare, indiferent de viza de reşedinţă şi locul de trai.

Cine s-a vaccinat la primul maraton?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00

De vineri 28 mai, va fi organizat în capitală și al doilea maraton al vaccinării, la Palatul Republcii.

Ministerul Sănătății a precizat marți că vaccinarea va fi posibilă fără o programare prealabilă, doar cu buletinul de identitate și că vor fi disponibile mai multe tipuri de vaccin împotriva COVID-19, inclusiv AstraZeneca, Pfizer, Sinopharm, CoronaVac.

De la ambele maratonuri ale vaccinării lipsește vaccinul rusesc Sputnik V, autorizat și el în R. Moldova. Potrivit corespondenților Europei Libere, nu mai sunt vaccinuri Sputnik pentru prima vaccinare, toate dozele sunt rezervate acum pentru rapel.

Îmbulzeală la vaccinarea cu „Sputnik V” în prima zi. „Stau la coadă de două ore și jumătate.”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00

În ultimele şapte zile a fost administrat un număr record de doze, și anume 60 de mii, inclusiv peste 4 mii în cadrul primului maraton.

Cu peste 300 de mii de vaccinați, R. Moldova a atins o rată de imunizare de circa 8 la sută. Doar puţin peste un procent din populaţie a fost vaccinată cu ambele doze.

Nu există încă o centralizare a datelor care să arată câți moldoveni s-au vaccinat peste hotare, în primul rând în România.

Pentru a atinge ţinta de 70 la sută populație adultă vaccinată– care potrivit experților asigură imunitatea în masă- și asta până la finele anului, R. Moldova ar trebui să vaccineze săptămânal în jur de 70 de mii de persoane.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG