Linkuri accesibilitate

Joe Biden a cerut serviciilor de informații americane să „își dubleze eforturile” pentru a explica originea Covid-19


Președintele Statelor Unite prezintă planurile administrației sale de combatere a pandemiei COVID-19, ianuarie 2021.
Președintele Statelor Unite prezintă planurile administrației sale de combatere a pandemiei COVID-19, ianuarie 2021.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a cerut serviciilor de informații americane să „își dubleze eforturile” pentru a explica originea Covid-19 și a cerut un raport complet în termen de 90 de zile. „Statele Unite vor continua să colaboreze cu partenerii lor din întreaga lume pentru a presa China să participe la o anchetă internațională completă, transparentă și bazată pe dovezi”, a adăugat președintele, criticând atitudinea Beijingului cu privire la apariția virusului.
Înainte de publicarea comunicatului lui Joe Biden, Beijing-ul a acuzat Washingtonul că a difuzat teorii ale „conspirației” cu privire la originile pandemiei. China a contestat vehement teoria conform căreia noul coronavirus ar fi scăpat dintr-unul din laboratoarele sale, în special de la Institutul de virusologie Wuhan.

Republicanii, inclusiv fostul președinte Donald Trump, au promovat teoria că virusul ar fi apărut dintr-un accident de laborator mai degrabă decât în mod natural prin contactul uman cu un animal infectat.

Biden a declarat că majoritatea comunității de informații s-au „unit” în jurul celor două scenarii posibile, precizînd însă: „nu cred că există suficiente informații pentru a sfirma că unul este mai probabil decât celălalt”.

„Statele Unite vor continua să colaboreze cu partenerii care au aceeași părere din întreaga lume pentru a presa China să participe la o anchetă internațională completă, transparentă, bazată pe dovezi și să ofere acces la toate datele și dovezile relevante”, a mai spus Biden.

Associated Press îl citează pe dr. Anthony Fauci, consilier pe probleme de coronavirus la Casa Albă, cu declarația că el însuși și majoritatea membrilor comunității științifice „cred că scenariul cel mai probabil e că a fost o întâmplare naturală, deși nu se poate știi 100%”.

„Din moment ce există o mulțime de semne de întrebare, o mulțime de speculații și întrucât nimeni nu știe care e adevărul absolut, cred că avem nevoie de o investigație în care există transparență, iar pentru asta e nevoie ca toate informațiile să fie disponibile, pentru a putea fi examinate”, a spus Fauci la o audiere a Senatului.

Andy Slavitt, consilierul principal al Biden pentru coronavirus, a declarat marți că lumea trebuie să „ajungă la adevăr ... oricare ar fi acesta”.

XS
SM
MD
LG