Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „Flagomanii una spun și alta fumează”


Minutul electoral: „Flagomanii una spun și alta fumează”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00

Minutul electoral: „Flagomanii una spun și alta fumează”

Minutul electoral: „Flagomanii una spun și alta fumează”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct

Carlo Collodi, autorul nemuritoarei povești despre Pinocchio, nici nu bănuia în anul 1881, când a scris-o, că ștrengarul cioplit într-o doară, care spunea minciunele cu nonșalanță, va deveni mascota născocitorilor și ipocriților de tot felul. Nu e mare scofală să-i detectezi, pentru că au nasul lung ca Pinocchio ori de câte ori denaturează cu bună știință realitatea. Definiție din DEX. Metoda preferată - la politicieni, mai cu seamă, - este omiterea faptelor neconvenabile și hipertrofierea celor care le convin. Și am să vă dau un exemplu cât se poate de concludent. În campania pentru parlamentarele anticipate, blocul înstelaților, sau cum li se mai spune la Văleni, al steluțarilor, s-a apucat să apere familia tradițională. Intenție bună, până la proba contrarie. Numai că eu, bunăoară, care am o familie tradițională, nu i-am împuternicit să mă apere. Am întrebat și vecinul de pe palier, și el tot nu i-a împuternicit. Am impresia că nicio familie tradițională nu i-a împuternicit cu acte de la notar să o apere de pericolul trâmbițat de steluțari. Grija pentru familia mea și a vecinului de pe palier e în afara radarului lor electoral. Steluțarii se vor văzuți ei drept apărători ai familiei, dar nu se complică cu adevărate pericole, identificate an de an, poftim-pojaluista, de experți calificați. Iată doar câteva statistici, domnilor flagomani și megafoniști. Datele din 2019, prezentate de Misiunea OSCE, arată că 73 la sută dintre femei și fete suferă pe parcursul vieții de violență psihologică, fizică sau sexuală din cauza partenerului. Tradițional, 73 la sută.

Iar Inspectoratul General al Poliției din capitală spune că în 2020 au fost înregistrate peste zece mii de cazuri de violență domestică, asta cu aproape două mii mai mult decât în anul precedent, 2019.

Și încă o cifră: în luna mai 2020, adică în perioada carantinei, spune Centrul de Drept al Femeilor, s-a înregistrat un număr record de 79 de cazuri asistate, dublu față de media lunară „obișnuită”, însemnând cazuri extreme de violență, pentru că aceste 79 de femei s-au încumetat să raporteze.

Și aici e întrebarea: nu cumva asta e normalitatea tradițională pe care o ocrotiți cu înverșunare periodică, în cicluri electorale, domnilor flagomani? Dacă nu-i așa, spuneți asta, identificați toate pericolele.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG